back to top

Vitamin A u hrani

Vitamin A otkriven je još davne 1909. godine i od tada se službeno koristi kao važan vitamin za rad našeg organizma. Poboljšava njegovu funkciju i čuva naše zdravlje. Bitan je za obnovu kože i vida, za rast i pomaže kod očuvanja stanica nosa, grla i pluća tako da štiti od infekcija. Djeluje i kod očuvanja i pravilne funkcije bubrega, mjehura i cijelog probavnog sustava.

Pronalazimo ga u dva oblika: vitamin A i beta karoten.

Vitamin A možemo unijeti samo namirnicama životinjskom podrijetla i nalazi se samo u uljima i mastima. Beta karoten je glavni izvor vitamina A i on se po potrebi pretvara u vitamin A pa nije toksičan. Obično se jedna trećina pretvori u vitamin A.

Vitamin A pomaže održati naše kosti i zube čvrstima, a djeluje i na poboljšanje vida. On je vrlo bitan kod prilagodbe oka na svjetlosne promjene.

Nedostatak vitamina A dovodi do steriliteta kod žena i kod muškaraca, a njegov manjak može uzrokovati i pobačaj kod žena. Od ostalih simptoma koji se pojavljuju kod njegovog manjka možemo izdvojiti problema s vidom i suhu kožu.

Najveće potrebe za vitaminom A i beta karotenom u našem organizmu se javljaju kod rada jetre, raznih bolesti kao što su bolesti gušterače ili tankog crijeva.

Bogatstvo vitamina A možemo pronaći u životinjskim tkivima, a najviše ga ima u ribljem ulju i morskim ribama te u životinjskoj jetri ili bubrezima. Ulju riblje jetre je jedno od glavnih prehrambenih dodataka. Možemo ga još naći u maslacu, jajima i to pogotovo žutanjku, mlijeku i mliječnim proizvodima.

Beta karoten možemo pronaći u raznom povrću kao što su mrkva, kupus, rajčica, zeleno lisnato povrće i špinat. Nalazi se i u voću, i to u naranči, marelicama, kruški i u brojnom drugom crvenom i žutom voću.

Vjerojatno se pitate kolika je dnevna potreba vitamina A da bi zadržali zdravlje i pravilnu funkciju organa. Možete probati s 30 dkg krušaka, pola kilograma sira ili čak samo 10 grama mrkve ili 5 grama špinata. Što se tiče čistog vitamina A ideje za ručak neka vam budu skuša ili govedina. Beta karoten bi trebao osigurati do 80% preporučene dnevne doze vitamina A.

Autor: M.L., Foto: Gts/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma