back to top

Oznake na hrani

Da biste postigli željenu kilažu i smršavjeli, potrebno je i obratiti pozornost na namirnice koje kupujete. Uz veliki izbor svih proizvoda koje nude razne trgovine, nije nimalo lako odabrati onaj najbolji i najzdraviji. Stoga je svakako potrebno obratiti pozornost na oznake na pakiranju hrane.

Svaka oznaka sadrži sljedeće informacije:

Veličina porcije

Pogledajte veličinu porcije i broj porcija u pakiranju. Provjerite je li veličina porcije slična iznosu koji stvarno pojedete. Ako jedete više, broj kalorija i količina hranjivih sastojaka koju dobijete od tog artikla bit će veća.

Ukupna masnoća

Koristite ovaj podatak da biste izračunali količinu masti koju pojedete. Za dijetu od 1000 kalorija, maksimalan iznos trebao bi biti 30 do 35 grama, a za dijetu od 1400 kalorija oko 45 grama. Ti iznosi će održavati količinu masti na preporučenoj razini – manje od 30 posto ukupnog broja kalorija.

Dnevne potrebe

Ove vrijednosti predstavljaju poželjnu količinu hranjivih sastojaka u dijetama od 2000 i 2500 kalorija. Dnevna vrijednost u postocima prikazuje koliko preporučenoga dnevnog sadržaja ima jedna porcija, bazirano na dijeti od 2000 kalorija. Upamtite da ćete za gubitak težine vjerojatno trebati jesti manje od 2000 kalorija dnevno. Odaberite hranu koja ima velike dnevne vrijednosti zdravih hranjivih sastojaka, vlakana, vitamina i minerala. Neke informacije na pakiranjima imaju i standardizirane tvrdnje. Vidit ćete ih često u frazama kao što su: “malo masti” ili “dobar izvor vlakana”.

Evo još nekoliko čestih izraza i fraza koje se nalaze na pakiranju namirnica:

Lagano ili light

Za masti to znači da sadrži 50 posto manje masti u odnosu na proizvod s kojim se uspoređuje. Za kalorije znači da sadrži 33 posto manje kalorija u odnosu na proizvod s kojim se uspoređuje. Za natrij znači da sadrži najmanje 50 posto manje natrija u odnosu na proizvod s kojim se uspoređuje i malo kalorija i masti.

  Omega masne kiseline

Reducirano

Na primjer reducirani natrij i reducirane masnoće znači da sadrži najmanje 25 posto manje hranjivih tvari u odnosu na proizvod s kojim se uspoređuje.

Bez ili free

Na primjer bez masnoća, bez šećera. Ne sadrži ili sadrži vrlo malu količinu hranjivih tvari, na primjer masti, zasićene masnoće, kolesterol, natrij, šećer ili kalorije.

Visoka vrijednost

Na primjer visoka vrijednost vlakana, visoka vrijednost vitamina C, sadrži najmanje 20 posto preporučene dnevne količine hranjivih tvari.

Dobar izvor

Na primjer dobar izvor željeza, dobar izvor vlakana, sadrži 10 do 19 posto preporučene dnevne količine hranjivih sastojaka.

Foto: Sebastian Duda/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma