Aditivi u hrani

Danas se u Europi koristi 360 vrsta aditiva u prehrani koji su dozvoljeni, a na tržištu se pojavljuje više od 3.000 kemijskih spojeva, koji se također koriste, ali u vrlo malim količinama. Za svaku vrstu aditiva postoji zakonska regulativa i za svaku vrstu aditiva mora se dostavljati detaljna dokumentacija koja potvrđuje njihovu neškodljivost za ljudski organizam.

Ispitivanja se provode u više zemalja, pa kada je potvrđeno da se određeni kemijski spoj može dodati u hranu, izdaje se certifikat pod oznakom slova “E” i pripisuje mu se određeni kod.

Aditivi su prirodne ili kemijske tvari koje dodajemo u prehranu kako bi ona dobila na svojoj vrijednosti. Prirodni aditivi dobivaju se iz ekstrakta žitarica, voća ili povrća, iz škroba se izvlači spoj koji će zgusnuti hranu, a boja će se dobiti iz betakarotena koji je izvučen iz mrkve ili rajčice.

Na samu spomen aditiva, mnogi strahuju, ali za to ne postoji osnova da će ljudi biti zatrovani jer svakodnevnim istraživanjem dokazuje se osnovanost zašto se aditivi moraju primjenjivati u hrani, pa ćemo tako navesti da bi vam pobliže pojasnili neke pojmove:

– upotrebom konzervansa sprječava se razvoj mikroorganizama u hrani

– antioksidansi će usporiti oksidaciju hrane

– želei i emulgatori obogaćuju i povećavaju viskoznost teksture

– razna bojila mijenjaju boju hrane i tako ju čine ugodnijom za oko

– stabilizatori omogućavaju da se boja duže zadrži u hrani i produžava se njezin rok trajanja, a to se najčešće upotrebljava kod suhomesnatih proizvoda

– sladila se dodaju za zaslađivanje okusa hrane

– pojačivači okusa dodaju za poboljšanje okusa te iste hrane

– regulatori kod kiselih proizvoda se upotrebljavaju za povećanje kiselosti

Europski zakon nalaže da aditivi moraju biti istaknuti na svakoj ambalaži, a u Hrvatskoj su Hrvatska agencija za hranu, Zavod za javno zdravstvo te drugi specijalizirani zavodi i službe odgovorni za nadzor kakvoće proizvoda, a ako je pronalaskom utvrđeno da pojedini proizvod ne odgovara standardima, on se uklanja s polica prodaje ako je to potrebno.

Znači da možemo zaključiti da nema bojazni i straha od upotrebe hrane koja u sebi sadrži aditive jer sve što je pod nadzorom ne može biti štetno za zdravlje čovjeka, a u krajnjoj liniji ako je i došlo do neke nepoželjne reakcije na hranu, aditivi se transformiraju tijekom probave, pa se tako oslobađa tvar koju ljudski organizam dobro nije podnio.

U praksi se aditiva ne možemo riješiti u potpunosti, pa tako i proizvođači biološke hrane posežu za otprilike trideset aditiva, uglavnom se tu ubrajaju emulgatori, zgušnjivači i regulatori kiselosti.

Svijet ide dalje, pa tako i znanost donosi novitete, a upravo ti noviteti su zaslužni za bolji i kvalitetniji život ljudske vrste. Životni vijek se produžio, kvaliteta života je u porastu, mnoge bolesti su izlječive, namirnice su zdravstveno sigurnije jer se nad njima provode razna istraživanja, uglavnom su boljeg okusa, mirisa i kvalitetnije boje koja će najprije privući kupca, jer svaki izgled hrane na prvu donosi prednost kod odabira iste.

Prednosti razvoja se moraju iskoristiti maksimalno jer će se tako hrana koja predstavlja veliki problem za čovječanstvo, a koje nema dovoljno, postati dostupna svima u dostatnim količinama.

Foto: micro10x/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma