back to top

Fizička aktivnost i zdravlje

Stručnjaci smatraju da je nakon pušenja fizička neaktivnost najveći uzrok bolesti i smrtnosti. Čak 49 posto Amerikanaca ne čini gotovo ništa kako bi ostali u dobroj formi. To nije dobro i to moramo promijeniti.

Nedavno su objavljene nove smjernice o tome koliko je točno tjelovježbe potrebno ljudskome tijelu. U starim je smjernicama, koje je 1995. godine objavilo Američko društvo za sportsku medicinu stajalo: “Svaki odrasli Amerikanac trebao bi posvetiti 30 ili više minuta dnevno umjereno intenzivnoj fizičkoj aktivnosti.”

U novim smjernicama stoji da bi se zdrave odrasle osobe trebale baviti umjereno intenzivnom aerobnom fizičkom aktivnošću poput žustrog hoda ili laganog džogiranja, barem trideset minuta pet dana u tjednu, ili pak veoma intenzivnom aerobnom tjelovježbom, poput džogiranja ili trčanja, barem dvadeset minuta triput tjedno. U smjernicama se također savjetuje dizanje utega kako bi se poradilo na snazi i izdržljivosti mišića, uz osam do deset različitih vježbi dva neuzastopna dana u tjednu. Jednostavan način da se pokrenete jest da napravite deset tisuća koraka dnevno. To je ekvivalent za osam kilometara i time ćete sagorjeti između 400 i 500 kalorija dnevno.

Za početak, tijekom nekoliko uobičajenih dana sa sobom nosite brojač koraka kako biste ustanovili koliko koraka obično napravite. Zatim svakoga tjedna tome dodajte otprilike tisuću koraka (oko 800) metara, povećavši ih na deset i više tisuća koraka dnevno.

Istraživanja su do sada pokazala da deset i više tisuća koraka dnevno pospješuje gubitak kilograma i smanjuje krvni tlak.

Prisilite se na aktivnost

Često je, pogotovo kad su vrući ljetni dani, teško pronaći motivaciju za fizičku aktivnost. No, sjetite se svih dobrobiti tjelovježbe i odredite vrijeme kada ćete se baviti tjelovježbom. Ako imate na raspolaganju cijeli dan, veća je vjerojatnost da ćete odgađati, a ako imate određeni termin, onda ćete to shvatiti kao obvezu, a takav pristup je dosta ozbiljniji nego kad smatrate da ćete lako nešto napraviti.

  Migrena – simptomi i liječenje

Ako ste osoba koja lako odustaje najbolje će biti da s nekim u društvu obavljate rekreaciju. Tako će vam biti zabavnije, a i tjerat ćete jedno drugo na pridržavanje ciljeva.

Foto: Mat Hayward/Shutterstock

 

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU