Flebitis

Liječnici često rabe zajednički pojam »flebitis (što znači upala vene) za specifično stanje poznato kao tromboflebitis, koje uključuje stvaran krvnih ugrušaka ili tromba na mjestu upale. Ovi ugrušci uzrokuju bol i nadraženost, a mogu djelmično ili potpuno zaustaviti protok krvi kroz zaraćene žile.
Najčešći oblik flebitisa, površinski flebitis, javlja se u venama smještenim blizu površine kože, tipično u nogama, lako je neugodan, ovaj oblik bolesti je relativno bezopasan i obično prolazi sam od sebe za nekoliko dana. Duboki flebitis, koji zahvaća duboke vene nogu, rjeđi je i opasniji. Budući da su duboke vene veće, krvni ugrušci su obično veći te postoji veća opasnost da će se otkinuti i otići u pluća. Osobe s dubokim flebitisom često ne znaju da ga imaju, pa ne traže odgovarajuću pomoć.

Simptomi

Contents

Kod površinskog flebitisa:

 • crvena vena nalik na konop vidljiva na nozi; vena je tvrda, topla i osjetljiva na dodir, a okolno tkivo može svrbjeti i biti nepromijenjeno
 • osjećaj lupanja ili žarenja ispod površine kože
 • bol i osjećaj težine kad spustite nogu

Kod dubokog flebitisa:

 • može biti bez simptoma
 • bol i oticanje cijelog zahvaćenog uda
 • vrućica, čirevi na koži ili oticanje noge, nakon pritiska koža ostaje uleknuta

Obratite se liječniku

 • ako sumnjate da imate flebitis; potrebna je točna dijagnoza i liječenje.
 • ako se simptomi površinskog flebitisa ne povuku za 7 do 10 dana; može doći do pogoršanja bolesti.
 • ako dođe do neobičnog krvarenja za vrijeme antikoagulantne terapije; liječnik će morati prilagoditi dozu.
 • ako se pojave kvržice, visoka vrućica ili razdiruća bol ili oticanje cijelog uda. Ovo su znakovi dubokog flebitisa, možda praćeni infekcijom koju treba odmah liječiti.
 • ako imate flebitis, a dođe i do pojave srodne infekcije (mogu se pojaviti nakon porođaja, rane ili ozljede vena ili ako imate infekciju srčanih zalistaka). Čak i u blagim slučajevima, infekcija može izazvati otrovanje krvi.

Uzroci

Osobe s varikozitetima vena sklone su flebitisu. Jednako tako i svaka osoba koja je neko vrijeme bila nepokretna, primjerice nakon kirurškog zahvata, jer je protok krvi usporen te se ugrušci lakše stvaraju. Ovoj bolesti podložne su i starije osobe, jer se s godinama pogoršavaju tegobe s krvotokom i krvožilne bolesti, koje mogu pokrenuti flebitis.
Flebitis se može razviti i kao odgovor na infekciju ili ozljedu. Može se javiti na mjestu intravenske injekcije, posebice ako je mjesto bodeno više puta.
Istraživači su otkrili još nekoliko rizičnih čimbenika. Oko 70 posto oboljelih od flebitisa su žene. Trudnice i žene koje uzimaju kontracepcijske pilule izložene su većoj opasnosti od ove bolesti. Većem riziku izložene su osobe čija krv se ubrzano zgrušava. Gojaznost, premalo kretanja i pušenje, također su povezani s flebitisom.

Liječenje

Liječenje ovisi o vrsti flebitisa. Površinski flebitis obično reagira na jednostavno kućno liječenje. Duboki flebitis često zahtijeva kratkotrajno bolničko liječenje. U oba slučaja, ako pušite, prestanite. Pušenje uvelike pogoršava sve tegobe s krvotokom. Isto tako, prelazak s kontracepcijskih pilula na neku drugu metodu može pomoći spriječiti ponovnu pojavu bolesti.

Dobro je znati

Prirodno je trljati bolne mišiće da biste ublažili bolove, no ako imate flebitis, trebate pripaziti. Masaža, posebno ona snažna, može osloboditi krvni ugrušak, koji može otputovati u pluća i izazvati po život opasnu plućnu emboliju. Opasnost je mala i ne brinite se ako primijetite kako ne razmišljajući trljate bolno područje, no pokušajte se oduprijeti toj potrebi.

Konvencionalna medicina

Ako postoji sumnja da imate flebitis, liječnik će naručiti rendgensko snimanje kako bi potvrdio dijagnozu i odredio jesu li zahvaćene duboke vene.
Kao pomoć u ublažavanju simptoma površinskog flebitisa liječnik za smanjivanje upale može preporučiti acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin). Ako liječnik misli da postoji infekcija, propisat će antibiotike. Ako vas muče bolovi i otekline, raspitajte se o elastičnim potpornim dokoljenkama. lako hulahupke ograničavaju krvotok, propisane posebne čarape koje stežu noge mogu značajno poboljšati krvotok te mnogima donose trenutno i trajno olakšanje. Pogledajte također pod Liječenje kod kuće.
Ako vam je dijagnosticiran duboki flebitis, potrebna je hospitalizacija. Liječnici redovito propisuju sedmodnevno liječenje heparinom, antikoa- gulansom koji se obično daje intravenski. Mirovat ćete u krevetu držeći noge na povišenomu te će se
napraviti pretrage za otkrivanje mogućih krvnih ugrušaka u plućima. Liječnik će vas vjerojatno uključiti i u 90-dnevni program oralnog liječenja antikoagulansom varfarinom. Varfarin je snažan lijek, pa ćete morati pripaziti na nuspojave, na koje će vas upozoriti liječnik.

Alternativni načini liječenja

Neki alternativni načini liječenja mogu pomoći kod površinskog flebitisa. Posavjetujte se s homeopatom ili stručnjacima za kinesku medicinu koji vam mogu preporučiti akupresuru, akupunkturu ili kombinaciju ljekovitog kineskog bilja pripremljenu za ublažavanje upale. Možete povećati unos vitamina E, prirodnog krvnog razrjeđivača, kao i vitamina C, jer oba pogođuju zdravlju krvožilnog sustava.

Liječenje kod kuće

Kod površinskog flebitisa postoji nekoliko mjera koje možete poduzeti kod kuće za ublažavanje neugode i ubrzavanje oporavka:

Mnogo se odmarajte.
Kad liježete poduprite noge tako da se nalaze 15 do 30 centimetra iznad razine srca. To pomaže otjecanje krvi iz nogu i smanjuje opterećenja vena zahvaćenih flebitisom.
Za ublažavanje bolova, prislonite termofor ili vlažan, topli oblog na oteknuta područja.
Ako vas svrbi okolna koža, mažite je cinkovim oksidom.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Previous article
Next article