Tegobe s krvotokom

Većina nas povremeno iskusi nelagodu koju stvaraju umorne, ukočene, bolne noge. No mnogi ljudi moraju se svakodnevno suočavati s tim osjetom.

Tegobe s krvotokom, po imenu intermitentna klaudikacija, izazvana je začepljenim arterijama u zdjelici, bedrima ili listovima, a najčešće je posljedica ateroskleroze, često poznate kao otvrdnjavanje arterija.

No tegobe s krvotokom javljaju se i u mnogim drugim oblicima. Većina se može učinkovito liječiti kod kuće i u dogovoru s liječnikom. No u teškim će slučajevima možda ipak trebati korektivni kirurški zahvat.

Krv kruži organizmom složenim sustavom žila. Arterije odnose krv bogatu kisikom iz srca u ostale dijelove tijela; vene vraćaju krv siromašnu kisikom iz udaljenih dijelova organizma u srce. Tegobe s krvotokom nastaju kad se ove žile začepe ili previše suze.

Takve prekide u uobičajenom protoku krvi može izazvati niz različitih problema. Oslabljene stijenke arterija, na primjer, mogu se ispupčiti i stvoriti džepiće koji zadržavaju krv.

Vene se mogu rastegnuti, od čega njihovi unutrašnji zalisci ne obavljaju svoju funkciju na zadovoljavajući način, a krvožilna bolest može izazvati suženježila.

Nelagoda izazvana poremećajima u protoku krvi uglavnom je ograničena na stražnjicu i noge, ali možete je osjećati i u drugim dijelovima tijela.

Tegobe s krvotokom
Tegobe s krvotokom

Tegobe s krvotokom – simptomi

 • bol nalik na grčenje, umor mišića i bolne noge; krvne žile u listovima, bedrima stopalima ili bokovima možda su začepljene, vjerojatno uslijed otvrdnuća arterija 
 • ispupčene, plavkaste žile u bolnoj nozi; možda imate proširene vene
 • bolna vena; možda imate flebitis
 • prst na ruci, nozi ili drugi dio tijela koji je neosjetljiv i obamro nakon izloženosti hladnoći, zatim pocrveni i postane bolan čim se ugrije; možda imate ozebline.

Obratite se liječniku

 • ako osjetite iznenadnu i jaku lokaliziranu bol, a tkivo u zahvaćenom području postane blijedo i hladno; možda imate potpuno začepljenu krvnu žilu, što može dovesti do odumiranja tkiva,
 • ako vam se na koži pojave ulkusi, ograničen gubitak boje ili ranice koje ne zacjeljuju; to mogu biti znakovi začepljenja u krvotoku,
 • ako imate bolove u mišićima noge dok hodate ili se odmarate; protok krvi mogao bi vam biti opasno smanjen.
Tegobe s krvotokom
Tegobe s krvotokom

Uzroci tegoba s krvotokom

Tegobe s krvotokom rijetko se vežu za samo jedar uzrok. Umjesto toga, one se obično javljaju kao posljedica višestrukih faktora rizika. Učestalost slučajeva slabog protoka krvi raste s godinama života kako otvrdnjavanje arterija postaje češće.

Čini se da i spol ima svoju ulogu u određivanju koga će pogoditi određeni problemi s krvotokom. Kod žena je, na primjer, veća vjerojatnost od dobivanja proširenih vena nego kod muškaraca.

Mnogi poremećaji krvotoka su obiteljski. Način života također ima značajan utjecaj. Među faktore rizika vezane za slab protok krvi ubrajaju se pušenje, gojaznost i duža razdoblja sjedenja ili stajanja. Tegobe s krvotokom češće se pojavljuju u žena koje uzimaju kontracepcijske pilule, kao i u osoba koje boluju od dijabetesa.

Liječenje

Put do boljeg protoka krvi obično počinje kod kuće. Osim mjera samopomoći, mnoge mogućnosti liječenja na raspolaganju su onima koji pate od tegoba s krvotokom. Odvojite si vrijeme da saznate što više o tim mogućnostima, a zatim odlučite koji će program liječenja biti najdjelotvorniji upravo za vas.

Prevencija

Pobrinite se da hrana koju jedete sadrži puno vlakana, a malo masti te da uključuje puno cjelovitih žitarica, svježeg voća, povrća i ribe.
Ako je nužno, upotpunite svoju prehranu dodatnim količinama vitamina C, vitamina E, niacina i magnezija.

Ako vaš posao zahtijeva duge sate sjedenja, u dnevni raspored uvedite redovite stanke; ustanite i hodajte uokolo otprilike nekoliko minuta svakoga sata da potaknete protok krvi u nogama i stopalima.

Ako pušite, sada je vrijeme da prestanete. A ako imate višak kilograma, nastojte ga smanjiti.

Rad na tijelu

Pomoću manipulativnih tehnika poput masaže i joge može se pospješiti optok krvi i ublažiti nelagoda koju izaziva slab protok.

Kinesko ljekovito bilje

Tradicionalni iscjelitelj može savjetovati kombinirani program akupunkture, liječenja ljekovitim biljem i masaže. Kinesko ljekovito bilje također se rabi u specifičnim kombinacijama za liječenje tegoba s krvotokom

. Posavjetujte se sa specijalistom radi kombinacije koja je najprimjerenija vašim tegobama.

Liječenje ljekovitim biljem

Ekstrakt malog trnovitog glogovog stabla (Crataegus oxyacantha) pospješuje protok krvi šireći krvne žile, osobito koronarne arterije. I ginko (Cinkgo biloba) ima obilnim dokazima potkrijepljen izvještaj o medicinskoj uspješnosti.

Ispitivanja pokazuju da koncentrirani ekstrakti iz lišća ginkova stabla mogu poboljšati protok krvi šireći arterije. Ako imate poremećaj zgrušavanja krvi, savjetujte se s liječnikom prije upotrebe ginka jer biljka sadrži tvar za koju se smatra da slabi sposobnost zgrušavanja krvi. Isto tako se pokazalo da ginko izaziva blage popratne učinke, uključujući podražljivosti probavne tegobe.

Ako se uzima oralno, čini se da azijska ljekovita biljka gotu kola (Centella asiatica) koristi krvotoku tako što jača i tonira stijenke krvnih žila. Paprika (Capsicum frutescens) i đumbir (Zingiber officinale) mogu poticati protok krvi širenjem arteriola i kapilara uz površinu kože.

Vjeruje se da veprina (Ruscus aculeatus) ublažava oticanje i upale izazvane mnogim poremećajima krvotoka. Veprina se može pripremati i jesti gotovo isto kao i srodna joj šparoga, ili se od nje može kuhati čaj.

Tegobe s krvotokom
Tegobe s krvotokom

Hidroterapija

Dugim namakanjem u toploj kupki, nakon kojega slijedi žustro trljanje ručnikom namočenim u hladnu vodu, može se ublažiti opća nelagoda izazvana slabim protokom krvi.

Mogli biste dodati i uvarak (dekokt) od lišća majčine dušice ili iglica ariša (vrsta bora) vodi za kupanje radi stimulirajućeg djelovanja. Namačite hladna stopala u toploj kupki za stopala 15 minuta.

Da biste pospješili protok krvi u nogama, naizmjence namačite stopala u vrućoj i hladnoj vodi (1 do 2 minute u vrućoj vodi, 30 sekundi u hladnoj) tijekom 15 minuta.

Prehrana

Kao opće pravilo, vaša bi prehrana morala sadržavati malo masti, a puno vlakana. Naglasak neka bude na cjelovitim žitaricama te svježem voću i povrću.

Izbjegavajte pića s kofeinom – kofein izaziva stezanje krvnih žila. A ako vas muče hladne ruke i stopala, ne dajte se zavesti »zagrijavajućim« svojstvima vrućeg punča, groga ili kuhanog vina.

Od alkohola možete osjećati da vam je toplije, ali on konačno oštećuje vašu sposobnost da toplinu zadržite. Alkohol vam otežava održavanje tjelesne temperature po hladnoći, a čak može potaknuti i hipotermiju.

Ako imate otvrdnule arterije, jedite više ribe. Ne samo da riba sadrži malo masti, a visoke je hranjive vrijednosti, nego isto tako povećava razinu lipoproteina visoke gustoće (HDL), »dobrog« kolesterola koji pročišćava krvne žile od masnih naslaga.

Za desert kušajte ananas. Ispitivanja daju naslutiti da enzim u ananasu po imenu bromelin pospješuje protok krvi, istovremeno smirujući upalu.

Zdrave doze određenih vitamina i minerala također mogu poboljšati protok krvi. Vitamin C, vitamin E i niacin, za koje se vjeruje da proširuju krvne žile, mogu pospješiti protok krvi i učiniti hodanje manje bolnim.

No posavjetujte se s liječnikom ili nutricionistom prije upotrebe niacina, budući da može izazvati neugodno crvenjenje kože. Dodatne količine magnezija također mogu pomoći proširiti žile i ublažiti spazam arterija. Napomena: gazirana pića obično sadrže velike količine fosfata, koji lišava organizam magnezija.

Konvencionalna medicina

Prije nego što predloži liječenje, liječnik treba dijagnosticirati stvarni uzrok poremećaja krvotoka. Vi možete pomoći u tom procesu osigurate li podatke o svom načinu života, obiteljskoj povijesti bolesti i svojoj osobnoj povijesti bolesti. Ako imate dijabetes, na primjer, izloženi ste većoj opasnosti od nevolja s krvotokom.

U većini slučajeva, liječnik će savjetovati program redovitog vježbanja aerobike i pravilne prehrane. Možda će vam reći da smanjite tjelesnu težinu i napustite stare navike koje na bilo koji način škode protoku krvi.

Ako vas muči oticanje ili upala, liječnik će vam možda savjetovati i svakodnevnu dozu acetilsalicilne kiseline (npr. Aspirina), koja sprečava pretjerano stvaranje krvnih ugrušaka.

Kod težih slučajeva, mogućnosti liječenja kreću se od liječenja lijekovima do operacije. Mnogi liječnici propisuju pentoksifilin da bi poboljšali dotok krvi u udove.

Tijekom zahvata koji se zove angioplastika, liječnici uvuku mali kateter u začepljenu krvnu žilu i napušu sićušni balon da bi proširili kanal. Druga tehnika je rotacijska aterektomija, u kojoj se upotrebljava sićušna dijamantna bušilica da bi se razbile naslage u perifernim krvnim žilama.

Drugi, invazivniji kirurški zahvati uključuju revaskularizaciju – premošćivanje začepljenih krvnih žila zdravima uzetim s drugog mjesta u tijelu – i endarterektomiju, kojom se otvaraju dijelovi bolesnih žila da bi se uklonile naslage koje priječe protok krvi.

Alternativni načini liječenja

Mnogi nekonvencionalni načini liječenja slabog protoka krvi pokušaji su da se ojačaju slabe krvne žile ili prošire njihovi otvori, čime se dopušta veći dotok krvi u udaljene dijelove tijela.

Neki alternativni načini liječenja jednako tako pomažu olakšati nelagodu ili smanjiti upalu i oticanje povezane s tegobama krvotoka.

Liječenje kod kuće

 • Redovito šetajte ili vozite bicikl da biste pojačali protok krvi u nogama. Radite jednostavne vježbe, kao što je okretanje ruku poput vjetrenjače, da biste i drugdje pospješili protok krvi.Ako uzimate kontracepcijske pilule, prijeđite na drugi oblik kontracepcije. Klonite se dekongestiva koje nabavljate bez liječničkog recepta; većina ovih lijekova izaziva stezanje krvnih žila, a uz to može povećati broj otkucaja srca i krvni tlak.
 • Ako pušite, prestanite.
 • Oblačite se primjereno hladnom vremenu. Obucite nekoliko slojeva odjeće te nosite topao šešir, vunene rukavice sa zasebnim mjestom samo za palac (radije nego rukavice s pet odvojenih prstiju) te čarape napravljene od mješavine polipropilena ili poliestera, radije nego posve pamučne.
 • Osobitu skrb posvetite svojim stopalima, pazeći da budu topla, suha i udobno smještena, budući da u slučajevima slabog protoka krvi čak i male tegobe mogu prerasti u teže infekcije.

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU