back to top

Gospina trava kao antidepresiv

Gospina trava već samim imenom odaje koliko je posebna i jedinstvena biljka. Grmolika biljka žutih cvjetova koja je rasprostranjena diljem svijeta, kako bi svima bila dostupna, već od doba starih Grka je bila prepoznata kao biljka posebnih svojstava. Doduše, oni su smatrali da ih štiti od zlih duhova, dok su danas svojstva u koje se koristi znatno drukčija.

Gospina se trava najčešće upotrebljava za liječenje blage depresije. Ne zna se točno znanstveno potkrijepiti način djelovanja te biljke, no smatra se da popravlja raspoloženje povećavajući razinu najmanje četiriju prijenosnika informacija u mozgu, u što je uključen i serotonin (hormon sreće). Ova biljka nema ništa slabije djelovanje na depresiju u odnosu na antidepresive, no prirodna je stoga bi svakako trebala imati prednost pred kemijskih supstancijama.

Osim kod tipične depresije, gospina trava pomaže i kod depresija koje su izazvane sezonskim promjenama, točnije promjenom godišnjeg doba jer postoje ljudi koji dolaskom zime i hladnijih dana s malo sunca, upadaju u neku vrstu depresije, te su totalno bezvoljni. Gospina trava će ih probuditi i učiniti da se osjećaju bolje.

Osim za konkretno depresiju, može pomoći i u stanjima vezanim za depresiju, kao što je tjeskoba, stres, predmenstruacijski sindrom (PMS) ili kronični umor. Kod kroničnih bolova isto pokazuje rezultate na način da ih ublažava, a djeluje i protiv bakterija i virusa, naročito na infekcije herpesa tijela, gripe i mononukleoze.

Osim kod strogo medicinskih tegoba, gospina trava potiče i mršavljenje, pa ukoliko želimo smršaviti možemo i nju ubaciti u program kao pomoć.

Postoji u obliku listića od kojih se radi čaj, kapsula, tinktura i masti. Mast se koristi za ublažavanje žarenja i svrbeži kod hemoroida. Svakako bi je trebalo uzimati uz hranu kako ne bi nadražila želudac.

  Tradicionalni recepti za rakije

Pri kupovini gospine trave u bilo kojem obliku treba tražiti proizvode koji su standardizirani tako da sadrže 0,3% hipericina, koji je jedan od glavnih sastojaka gospine trave.

Potrebno je znati da kod uzimanja bilo kakvog preparata na bazi gospine trave je potrebno izbjegavati sunce da ne bi dobili osip ili sunčane fleke.

Foto: Aelwyn/Wikimedia

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU