back to top

Limun kao lijek

Limun je jedna od onih vrsta voća koje se u narodnoj medicini koristi već stoljećima, a njegova ljekovita svojstva sad su dokazana i u laboratorijima.

Većina nas zna kako je limun, kao i drugo citrusno voće, odličan izvor vitamina C, odlučan antioksidans te da djeluje protuupalno. Limun bi samo s ovim svojstvima bio zdravo voće. No, u limunu su pronađene i druge dvije ljekovite tvari- limonoid, a posebice tvar po imenu limonen.

Ove tvari imaju dokazana antikancerogena svojstva. Limonen nalazimo u kori, a u istraživanjima se pokazalo da štiti od tumora dojke, jetre, pluća, te tumora kože koji je uzrokovan štetnim UV zrakama. Djeluje kemopreventivno u borbi protiv tumora dojke i gušterače.

Nedavna istraživanja na sveučilištu u Arizoni pokazala su da konzumacija kore limuna s vrućim crnim čajem smanjuje rizik od raka kože za 30 posto. Najbolja vijest je što nam za ovaj učinak nije potrebno puno limonena.

Prema znanstvenicima, konzumacija jedne žlice limunove korice tjedno značajno utječe na zaštitu zdravlja. Jedna dobra preporuka: kad radite limunadu, koristite cijeli limun, uključujući i koru. Ako radite sok u blenderu, tada koristite cijelo voće. Treba naglasiti da drugi limonoid, po imenu limonin, smanjuje razine kolesterola u krvi.

Postoje dvije vrste limuna, kiseli i slatki. Dok su najčešći oni kiseli, sve je lakše nabaviti i slatke vrste limuna, iako se slatke više uzgajaju kao ukrasno voće.

Limete se u sastavu hranjivih tvari ne razlikuju puno od limuna. Svakako ne osiguravaju bogatstvo hranjivih tvari, ali su dobar izvor vitamina C, dodaju odličan opori okus hrani i pićima i mogu zamijeniti limun u većini jela.

U prošlosti su mnogi obolijevali od bolesti skorbuta. Naročito u 15. stoljeću kada je i sam moreplovac Vasco Da Gama na svom putu prema Indiji izgubio dvije trećine svoje posade baš zbog ove bolesti.

  Sok od nara

Simptomi ove bolesti pritom su bili veoma neugodni: crna koža, čirevi, teško disanje, ispadanje zubi. Uzrok bolesti bio je nedostatak vitamina C, a ponekad i u kombinaciji s pretjeranim uzimanjem vitamina A. Tek kada je kapetan James Cook inzistirao da posadu hrane kiselim kupusom i sokom limete učestalost smrtnih slučajeva naglo se smanjila.

Foto: Aka/Wikimedia

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU