back to top

Magareće mlijeko kao lijek

Magareće mlijeko jedno je od najzdravijih koje možemo konzumirati.

Znatno je zdravije čak i od kozjeg mlijeka, koje se često preporučuje djeci sa slabim imunitetom, kao i onoj alergičnoj na kravlje mlijeko. Magareće mlijeko pije se u istu svrhu, a budući da je skuplje i teže nabavljivo, piju ga uglavnom djeca i ljudi sa zdravstvenim problemima. To je zato što ono izrazito djeluje na ojačavanje imuniteta, smanjuje alergijske reakcije, simptome astme i psorijaze. Magareće mlijeko najsličnije je ljudskom i po nutritivnim vrijednostima i po pH vrijednosti i upravo je zbog toga toliko zdravo za ljude.

Magareće mlijeko je i skupo – litra svježeg mlijeka doseže cijenu i do 600 kuna i zato se često kupuje po decilitrima. Razlog je taj što jedna magarica dnevno može dati tek pola do decilitar mlijeka i ono je jako teško nabavljivo, jer magarci, kojih ionako malo ima, nikada nisu uzgajani za ovu namjenu.

Magareće mlijeko kao lijek

Ljekovitost magarećeg mlijeka

Magareće mlijeko je izrazito ljekovito zbog obilja nutrijenata u njemu. Sadrži velike količine kalcija, a zatim i magnezija, željeza, cinka i natrija. Osim mineralima, bogato je i vitaminima, najviše vitaminom C, kojeg ima 60 puta više nego u kravljem mlijeku, a sadrži i velike količine vitamina A, D, C, E i grupu vitamina B.

Magareće mlijeko izrazito je antibakterijsko i antivirusno jer sadrži enzim lizozim, zbog čega je prirodni antibiotik. Odličan je za liječenje tegoba probavnog sustava, a zbog svoje blagosti i lake probavljivosti, smije se davati i dojenčadi, čak i onoj s težim alergijama na hranu.

Ovo mlijeko je hipoalergensko, ima jako malo masti, iako ima visoku razinu laktoze. Njegovi sastojci jačaju imunitet i štiti od raznih zaraza i upala. Zbog visokog udjela omega 3 i omega 6 masnih kiselina, odličan je za jačanje srca i krvožilnog sustava, te za razvoj mozga i vitalnih organa – što je još jedan razlog zbog kojeg se preporučuje i djeci.

Magareće mlijeko kao lijek
Magareće mlijeko kao lijek

Upotreba magarećeg mlijeka

Magareće mlijeko može se konzumirati kao i kravlje, okus mu je vrlo sličan običnom mlijeku. Kada se daje djeci, treba se pomiješati s biljnim uljem (oko 4 ml na 100 ml mlijeka), kako bi imalo iste nutritivne vrijednosti kao i ljudsko mlijeko.

Osim što se pije, od ovog mlijeka mogu se raditi razni ljekoviti i kozmetički proizvodi. Najpoznatiji je magareći melem, ali i razne druge kreme i sapuni. Magareći melem radi se od mlijeka pomiješanog s bademovim uljem, stolisnikom, maslačkom, nevenom i čičkom. Koristi se za liječenje kožnih bolesti, poput psorijaze i dermatitisa, ali i tegoba poput opeklina od sunca, uboda komaraca, akni i prištića te suhe kože.

Kreme od magarećeg mlijeka, pogotovo noćne, djeluju kao anti-age proizvodi, zbog vitamina C kojeg sadrži, a koji sudjeluje u proizvodnji kolagena. Tako sprječava nastanak bora, regenerira kožu i hidratizira je. Sapun od ovog mlijeka ne isušuje kožu, već je čini mekanom i lijepom. Prirodno je zateže zbog velikih količina masnih kiselina i vitamina A, E i F koje sadrži.

DRUGI UPRAVO ČITAJU