back to top

Kokos kao lijek

Jedna od velikih prehrambenih zabluda je ona da je kokos zbog sadržaja zasićene masti nezdrav. Naime, kokos i kokosovo ulje predstavljaju odličnu hranu te su jedna od najzdravijih namirnica koje možete pojesti.

Kokos pati od potpuno nezasluženo loše reputacije. Do toga je došlo iz jednostavnog razloga jer sadrži masnoće. Ne samo da sadrži masnoće, već su te masnoće i zasićene. A zbog neznanja o zasićenim mastima, većina ljudi misli da od njih treba bježati. Istina je da sa zasićenim mastima ne treba pretjerivati, no one su puno zdravije on npr. transmasti koje puno više unosimo u svoj organizam.

Ljudskom je tijelu potrebna masnoća iz jednostavnog razloga, a to je taj da bez masnoće ne možemo preživjeti. Ona je ugrađena u naše stanične membrane. Koristi se kao izvor energije, te omotava i štiti naše organe.

Osim toga, omogućava apsorpciju nekih važnih vitamina, poput vitamina A i D, u naše tijelo.  Neke masti, kao npr. steroli, služe kao temelj molekulama važnih hormona, kao na primjer spolnih hormona. A masti su prethodnici za cijelu grupu tjelesnih supstanci koji su o temeljne važnosti za ljudsko zdravlje.

Kokos pomaže zaštiti od herpesa, klamidije i ostalih spolno prenosivih bakterija, što može zahvaliti svojim antiviralnim učincima.

Kokos obiluje lancima zasićene masne kiseline srednje dužine, koji su poznati po imenom MCT. On pomaže onima koji pate od slabije apsorpcije masti, kroničnih proljeva i gubitka težine. Osim toga,  koristi za stvaranje energije, a ne, kao što se mislilo, za taloženje naslaga oko bokova.

No, ne morate biti bolesni kako bi iskoristili dobrobiti koje pružaju MCT, kojega su kokos i kokosovo ulje glavni izvori.

Uživati u dobrobitima kokosa i kokosova ulja je i više nego poželjno, stoga bez ikakve grižnje savjesti možete isprobavati delicije koje u sebi sadrže kokos ili jesti sami kokos. Jedno je sigurno, od njega nećete debljati, a jedino kako može utjecati na vaše tijelo je da budete zdraviji.

  Kako se riješiti kurjeg oka

Foto: Bot (Magnus Manske)/Wikimedia

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU