back to top

Hrana bogata vitaminima

Najnovija istraživanja pokazala su da šumeće tablete koje su nadomjestak za vitamine, poznate kao multivitamini i nisu baš adekvatna zamjena organizmu.

Prema istraživanju, postoje puno sretnije zamjene za multivitamine, a nisu ništa nedostupnije od tabletice koje smo dosad smatrali dobrom zamjenom za dnevnu dozu vitamina.

 Oštrige

Školjke oštrige poznate i pod imenom mušule namirnica su koja sadrži puno više vitamina i minerala od bilo koje druge. Oštrige obiluju vitaminom B12, cinkom, bakrom, selenom i željezom. Puno više nego šumeće tablete.

Još jedan plus je što su bogate omega 3 masnim kiselinama pa su izvrsne za mozak. Pokušajte ih što češće unijeti u svoju prehranu.

Bademi

Orašasti plodovi općenito su vrlo dobra zamjena za multivitamina. Ipak, badem prednjači. Sadrži puno esencijalnih kiselina i E vitamina. A dobro djeluje i na liniju, pa ga umjesto grickalica uzmite kad gledate televiziju.

Morske alge

Iako su mnogima morske alge u pamćenju kao nešto ljigavo i ne bi ih baš rado jeli, one su zapravo jako ukusne. A i prepune hranjivih tvari poput kalcija, niacina, fosfora. Iznenadit će vas informacija i da sadrže čak 56 korisnih minerala.

Fermentirano povrće

To se prije svega odnosi na kiseli kupus, ali i na kisele krastavce. Bitno je da su ukiseljeni bakterijama laktobaktilus jer te bakterije sadrže veliku količinu vitamina.

Kvinoja

Zbog bogatstva mineralima, kvinoja je potpuni nadomjestak za multivitamine. Čak i više. Možete je jesti u finim varivima, i vaše srce će vam biti zahvalno, jer mu upravo kvinoja osigurava potrebne zdrave masti te g a na taj način štiti. No, nije samo stvar u srcu već i u ostatku organizma pruža visoki udjel korisnih vitamina i minerala. A što je najbolje, prilično je pristupačna cijenom.

Foto: Sea Wave/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU