back to top

Hrana s istekom roka trajanja

Često vam se dogodi da nešto kupite i stavite u hladnjak, a onda zaboravite da ste to kupili. Danima, a nekad i tjednima nakon, sjetite se da je namirnica još u hladnjaku. I onda je pojedete iako joj je samo malo istekao rok trajanja.

Za neku hranu kojoj je istekao rok trajanja neće vam se ništa dogoditi u slučaju naknadnog konzumiranja. Ali, postoji i ona koju nikako ne biste smjeli jesti nakon što joj je istekao rok trajanja. Čak i ako joj nije istekao rok, a nakon par dana stajanja u hladnjaku izgleda vam sumnjivo, bacite je.

Školjke

Nakon što ih kupite obvezno ih stavite u hladnjak ili još bolje – odmah ih skuhajte. Ista stvar je i sa svježom ribom. Svježinu ribe vrlo lako možete provjeriti ako pogledate oči ribe. Ako su one mutne, onda je bolje da tu ribu ne pojedete jer sigurno nije svježa. Isto tako, vrlo lako ćete primijetiti i kakvog je mirisa riba, ako ne osjetite da miriše po svježini mora već čak i zaudara, bacite je. Trovanje želuca školjkama i ribom vrlo je neugodno i opasno.

Meso

Ako mu prođe rok, meso može biti vrlo opasno. Sjetite se samo koliko puta ste čuli da je netko dobio salmonelu zbog trovanja piletinom. Isto kao i kod ribe, kod mesa ćete vrlo brzo po mirisu primijetiti da je pokvareno, a ako je k tome i poprimilo čudnu boju, bacite ga.

Sirevi

Postoji mnogo vrsta sireva, a najkvarljiviji su oni meki. Razlog tomu je jer su puni vode pa se u toj vodi mogu nakupiti različite bakterije koje su poželjne sve dok siru ne istekne rok kada postaju loše.

Jaja

Kod jaja je isto potrebno strogo pratiti rok trajanja. Postoji i vrlo jednostavan način da provjerite “sumnjivo” jaje. Stavite ga u posudu koju ste napunili vodom. Ako ostane na dnu posude, možete ga pojesti jer vrijedi, a ako se počne naginjati ili čak ispliva, radi se o pokvarenom jajetu i nema dvojbe da ga morate baciti.

  Kako ukloniti mrlje s odjeće

Foto: Elena Schweitzer/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU