back to top

Hrana za zdravu kožu

Pitate se koja je najbolja hrana za zdravu kožu?

Vaša koža traži njegu i zaštitu kako bi bila sjajna i zdrava. Nitko ne želi suhu ili masnu kožu, ali da bi to postigli kožu treba svakodnevno njegovati. Nije jamac zdrave kože skupi losion za tijelo, koža se treba njegovati iznutra, a to ćete postići i hranom koju unosite u sebe.

Hrana utječe na cjelokupno zdravlje našeg organizma, pa tako i na stanje kože. Zato preporučujemo jesti što više sljedećih namirnica:

1. Losos

Losos sadržava karotenid, koji mu zapravo daje ružičastu boju, koja poboljšava elastičnost kože kao i dobre masnoće (omega 3-masne kiseline), od kojih koža i kosa dobivaju mlađi i zdraviji izgled.

2. Jaja, mahunarke, avokado, orašasti plodovi

Sve ove namirnice sadržavaju biotin, najvažniju kemijsku tvar za preradu masnoća i ugljikohidrata. Nedostatak biotina nastaje uslijed nepravilne prehrane ili uzimanja prevelike količine antibiotika, a uzrokuje suhu kožu, pa čak i dermatitis lica ili vlasišta. Nedostatak biotina je i uzrok lomljivosti kose i noktiju.

3. Šipak

Šipak stvara deblji epidermis i produljuje trajanje fibroplasta kako bi proizveli više kolagena i elastina, a znamo da je elastičnost kože jako bitna za izgled kože. Šipak sadržava fitonutrijente koji ubrzavaju iscjeljivanje ozljeda.

4. Zeleni čaj

Dobrobiti ovoga čaja su mnoge, a jedna od njih je i održavanje kože lijepom. Sadržava polifenole koji uništavaju slobodne radikale kisika. Oni štite od svjetlosnih oštećenja i jačaju epidermis. Čaj možete uzimati oralno ili primjenjivati lokalno, a može pomoći i kod sunčevih opeklina. – (Hrana za zdravu kožu)

5. Rajčice

Hranjive tvari iz rajčica smanjuju mogućnost za dobivanje opeklina od sunca, pa ih je super jesti prije ljetovanja kako bi i na taj način pripremili kožu za izlaganje suncu. Točan razlog njihova takva djelovanja je zapravo nepoznat skroz, ali pretpostavlja se da je to zbog likopena koji sadržavaju. Svakako, u rajčicama i zbog niske kaloričnosti, ali velike doze korisnih tvari koje daju organizmu, možete uživati bez granica. – (Hrana za zdravu kožu)

Kako se riješiti pjega na licu

Što više nabrojenih namirnica konzumirate, vaše tijelo i koža će izgledati ljepše kao i tijelo jer su to sve niskokalorične i zdrave namirnice, pa ćete i bolje izgledati, kao i koža zbog svih navedenih dobrobiti koje smo naveli. – (Hrana za zdravu kožu)

DRUGI UPRAVO ČITAJU