back to top

Hrana za dobro zdravlje

Ako se često bez nekoga konkretnoga razloga osjećamo tromo i umorno, možda je uzrok tome naša prehrana i trebamo nešto mijenjati po tom pitanju. Ono što unosimo u sebe i kako se hranimo je bitnije nego što vjerojatno većina nas misli.

Ako se zdravo i dobro hranimo, takva prehrana nam:

– pojačava vitalnost organizma

– osigurava zdravlje srca

– smanjuje stres i povećava imunitet

– poboljšava raspoloženje

– potiče moć razmišljanja

Pogodnosti zdrave prehrane mogli bi nabrajati još unedogled.

Kako bi se zdravo hranili i time imali kvalitetniji život, potrebno je znati što “zdrava prehrana” podrazumijeva. U prvom redu, zdrava prehrana ne isključuje ništa! Zdrava prehrana je uravnotežena i uključuje i masti i ugljikohidrate i proteine i voće i povrće. Bitno je da je sve u određenim količinama.

Prva i osnovna stvar su voće i povrće; optimalna količina je 5 obroka voća i povrća dnevno. Ono treba činiti 1/3 naše prehrane. Razlog zašto se u zdravoj prehrani forsiraju voće i povrće je jer je ono izvor vitamina C, čime posebno obiluju paprika, kivi, jagode i agrumi.

Druga kategorija su kruh, žitarice i krumpir – ugljikohidrati. Ova kategorija bi trebala činiti drugu trećinu naše prehrane. Pri izboru ove vrste hrane, trebalo bi birati proizvode od cjelovitih žitarica. Ova hrana je zaslužna za energiju jer je bogata škrobom i sadrži vlakna. Hrana koja sadržava škrob smanjuje želju za slatkom i masnom hranom.

Nadalje, bjelančevine su vrsta hrane koju čine mlijeko i mliječni proizvodi, a to bi trebali konzumirati u umjerenim količinama. Kad god to možemo, birajmo proizvode s manje masnoća, jer sadržavaju manje vitamina A i D.

Zdrave masti su riba, meso i zamjene, s čim također trebamo biti umjereni. Kod mesa je poželjno ukloniti svu vidljivu masnoću te kožu s mesa. Ribu, i to plavu, bi trebalo jesti dvaput tjedno.

Zadnja grupa je ona koja bi trebala biti i zadnja po količini. To je hrana koja sadrži masnoće i šećere, a takvu hranu ne treba jesti često. Tu spadaju čipsevi, kolači, keksi, čokolade, a ta je hrana siromašna vitaminima i mineralima pa je nemamo zašto jesti često.

U hrani trebamo uživati i mi i naše tijelo, stoga trebamo razmišljati o onome što jedemo kako bi u konačnici poboljšali i svoje zdravlje i svoju svakodnevnicu.

Foto: Yeko Photo Studio/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU