Iskrivljena kralježnica kod djece

Neka djeca odjednom tako brzo narastu, da ni ne primijetite kada se to dogodilo. Samo ste svjesni da su vašem djetetu odjednom sve hlače, cipele, haljinice, premalene. Nije neosnovano ono kada se kaže da djeca rastu dok spavaju. Fiziološki je dokazano da se hormon rasta pojačano izlučuje u spavanju.

Nagli rast djeteta treba pomno pratiti kako nešto ne bi pošlo po krivu. Najčešće se u tom slučaju javljaju problemi s kralježnicom. Postupak rasta nije samo proces u kojemu vašem djetetu morate nabaviti nove odjevne predmete, već obvezno obratite pozornost i na njegovu kralježnicu.

Zbog naglog rasta koštanog sustava (kralježnice, kosti ruku i nogu), razvoj mišićnog tkiva u prvo vrijeme ne prati razvoj koštanog sustava. Ako je nerazmjer veći, postoji opasnost da se u djeteta razvije nepravilno držanje te manje ili veće deformacije kralježnice.

U gotovo 1/3 djece uočava se nepravilno držanje, dok je s težom deformacijom opaženo tek 1 % djece. Normalna pokretljivost kralježnice ima veliki značaj za dobro zdravstveno stanje i radnu sposobnost kasnije.

Ono što je kod normalne kralježnice podnošljivo opterećenje, kod deformirane kralježnice predstavlja preveliko opterećenje i izvor stalnih tegoba. Sprječavanje deformacije i liječenje ovisi o stupnju smetnje.

Zapaze li se promjene pravodobno, dovoljno je da roditelji brinu o pravilnom ritmu kretanja i odmaranja, opterećenju i rasterećenju kralježnice, izbjegavanju učestalih napora.

Potrebno je i ograničiti određene sportske aktivnosti, ali i pojačati one koji jačaju trbušne i leđne mišiće. Za to su najpovoljnije određene vježbe i plivanje. Redovitim vježbanjem baš ovih leđnih i trbušnih skupina mišića može se puno postići, baš kao i plivanjem.

Ovisno o afinitetima izaberite neki način i redovito prakticirajte ponajprije iz zdravstvenih razloga, tj. radi stanja kralježnice. Teže deformacije liječe se posebnim steznicima i specifičnim načinom života. Liječenje je potrebno sve dok osoba ne prestane rasti.

  Frustracije kod djece

Nema straha da će kralježnica ostati iskrivljena ako se promjene vezane za nju primijete na vrijeme i primijene li se pravilni postupci u prevenciji! Stoga, nikako nemojte zanemariti razvoj svoga djeteta kako ne bi moralo kasnije snositi trajne posljedice u vidu iskrivljene kralježnice.

Foto: Rene Jansa/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU