back to top

Pelenski osip

U većini slučajeva kratko traje, tek tri do četiri dana. No katkad će osip ustrajati, što ukazuje na to da se razvilo sekundarno kožno oboljenje ili infekcija.

Gotovo sva dojenčad dobije pelenski osip – upalu kože na stražnjici, spolovilu i bedrima u neko doba u svojim mladim životima, lako pelenski osip može kod dojenčeta izazvati nelagodu, pa čak i određenu bol, rijetko se može smatrati ozbiljnim.

Vaše dijete može dobiti pelenski osip bez obzira na to rabite li platnene ili pelene za jednokratnu uporabu; krivac nije sama pelena, već vlaga. Pazite li da vam dijete bude čisto i mijenjate pelenu ubrzo nakon što se uprlja od ključne je važnosti pri suzbijanju pelenskog osipa.

Simptomi pelenskog osipa

 • crvenilo u predjelu pelene – oko spolovila, stražnjice i bedara, no ne i na trbuhu
 • zategnuta, stanjena koža ili koža koja se sjaji i jarko je crvene boje
 • jak miris na amonijak
 • kod dječaka, upaljen spolni ud
pelenski osip
Simptomi pelenskog osipa

Obratite se liječniku

 • ako ne vidite nikakvo poboljšanje nakon četiri dana liječenja kod kuće ili primijetite također bijele mrljice u unutrašnjosti usta koje djeluju crveno nakon što ste ih prebrisali čistom krpicom; dijete vam možda ima gljivičnu infekciju koja se zove kandidijaza, mliječac ili soor.
 • ako je osip Ijuskav, ima žućkastu nijansu, pojavljuje se i izvan predjela inače pokrivenih pelenom, negdje drugdje na tijelu, kao npr. iza ušiju ili pod pazuhom; dijete vam možda ima seboreični dermatitis.
 • ako pelenski osip ne nestane u roku nekoliko dana ili se pogorša; dijete je možda oboljelo od streptokokne ili stafilokokne infekcije, ili se pak radi o lokalnoj reakciji na određeni losion, sapun i deterdžent za pranje rublja.
 • ako je predio inače pokriven pelenom prekriven mjehurićima koji ostavljaju plitke crvene ranice; dijete možda ima impetigo, koji zahtijeva liječenje antibioticima.
 • ako je dječakov spolni ud natečen i crven i ne možete povući prepucij ili primijetite zelenkast iscjedak iz spolnog uda; možda vam dijete boluje od bolnog poremećaja zvanog balanitis, koji zahtijeva liječenje antibioticima.

Uzroci

Pelenski osip može biti posljedica bilo čega što nadražuje osjetljivu kožu dojenčeta. Najčešći izvor teškoća su mokraća i stolica ostavljene predugo u dodiru s kožom, no osip može biti izazvan i nedovoljnim sušenjem djetetove kože nakon kupanja ili alergijskom reakcijom na losione ili sapune upotrijebljene izravno na djetetovoj koži ili na kemijske tvari u deterdžentu za pranje rublja kojim se služite pri pranju platnenih pelena.

Seboreja, upalna kožna bolest koja djeluje na lojne žlijezde, može pokrenuti pelenski osip, kao što to može mliječac, vrsta gljivične infekcije izazvane kandidom.

Dojenčad koja prima antibiotike zbog drugih bolesti osobito je podložna pelenskom osipu povezanom s mliječcem zato što ovi lijekovi omogućuju razvoj gljivica. Ekcem, alergijsko kožno oboljenje, može se javiti i kao pelenski osip – reakcija na vrste hrane ili druge alergene.

pelenski osip
Pelenski osip može biti posljedica bilo čega što nadražuje osjetljivu kožu dojenčeta.

Liječenje

Većina pelenskih osipa dobro reagira na liječenje kod kuće i ne zahtijeva medicinsku skrb. Ako se osip vašeg djeteta ne smiri nakon tri ili četiri dana, otiđite pedijatru. Osip bi valjalo dijagnosticirati da se isključi prisutnost ozbiljnije infekcije.

Prevencija osipa

Ne možete spriječiti pelenski osip, ali možete ograničiti njegovo trajanje ili jačinu pazeći da vam dijete bude suho i čisto i previjajući ga čim se pelena uprlja.

Perite platnene pelene u vrućoj vodi, upotrebljavajte izbjeljivač ili ocat u vodi za ispiranje te ponovite ispiranje nekoliko puta da bi se uništile bakterije i uklonili tragovi sapuna.

Ako je cijeli predio pokriven pelenom crven i nadražen, dijete je možda alergično na deterdžent koji upotrebljavate. Iskušajte neku drugu vrstu da vidite hoće li osip proći. Najbolja preventivna mjera je ostaviti dijete bez pelena što je moguće više.

Aromaterapija

Umiješajte po 2 kapi eteričnih ulja sandalovine, paprene metvice (Mentha piperita) i lavande (Lavandula officinalis) u 4 žlice osnovnog losiona ili ulja, ooput ulja slatkog badema; nježno nanesite losion na pocrvenjeli predio kože.

Liječenje ljekovitim biljem

Krema od nevena (Calendula officinalis) može ublažiti pelenski osip. Travari također preporučaju ovu mast, koju možete napraviti kod kuće:

 • po 1 žlicu sušenog lišća običnog crijevca (Stellaria media), korijena bijelog sljeza (Althaea officinalis) u prahu i korijena crnog gaveza (Symphytum officinale) u prahu
 • 1/8 žličice korijena hidrastisa (Hydrastis canadensis) u prahu
 • 1 šalicu ulja od slatkog badema
 • 1/4 šalice pčelinjeg voska
 • U tavi od lijevanog željeza zagrijavajte trave u ulju 5 do 10 minuta. Pazite da ne izgore. Dodajte pčelinji vosak i pustite da se otopi. Procijedite smjesu kroz gazu u staklenku s poklopcem koji čvrsto prianja. Stavite u hladnjak dok se ne skrutne.
 • Nanesite ovu mast pri previjanju djeteta. Osip bi se morao početi povlačiti nakon tri ili četiri upotrebe. Bacite nakon dva mjeseca.
pelenski osip
Pelenski osip

Konvencionalna medicina

Za običan osip liječnik može preporučiti mast koju možete nabaviti bez recepta i koja sadrži cinkov oksid radi zaštite kože. Ako se kod djeteta razvila bakterijska infekcija, može se propisati antibiotik površinske ili oralne primjene.

Kod mliječca pedijatar će vam propisati antimikotičku kremu za osip možda tekućinu protiv gljivica za oralnu primjenu da bi se očistile sve mrljice mliječca u djetetovim jstima. Za pelenski osip koji uključuje seboreični dermatitis ili ekcem, liječnici katkad propisuju hidrokortizonsku kremu.

Na raspolaganju su vam i kreme protiv gljivica i hidrokortizonske kreme koje možete nabaviti bez liječničkog recepta; no morali biste provjeriti kod djetetovog pedijatra prije no što h počnete upotrebljavati umjesto propisanih krema.

Alternativni načini liječenja

Alternativne metode mogu biti vrlo djelotvorne u iječenju i sprečavanju običnih pelenskih osipa. No potražite stručnu medicinsku pomoć ako se osip vašeg djeteta ne smiri za nekoliko dana.

Liječenje kod kuće

Na prvi znak crvenila operite djetetu guzu toplom vodom i temeljito je osušite. Zatim nanesite antiseptičku kremu i zaštitnu mast, poput cinkovog oksida, da biste zaštitili kožu.

Promijenite djetetu pelenu čim se uprlja. Pustite dijete da bude bez pelene što je češće moguće.

Upotrebljavajte pelenske uloške za jednokratnu uporabu, koji omogućuju da mokraća prođe do pelene, istovremeno ostavljajući djetetovu kožu suhom. Dok osip ne prođe izbjegavajte plastične gaćice koje zadržavaju vlagu.

Izdvajamo za vas

DRUGI UPRAVO ČITAJU