Kako lakše zaspati

Loše spavate ili što je još gore, ne možete zaspati? Ne možete se ni sjetiti kad ste se zadnji put onako pošteno naspavali. Pokušavali ste već sve, ali ništa ne djeluje…

Evo nekoliko savjeta kako da pobijedite nesanicu koja uistinu može imati velik utjecaj na vaš život.

Čitanje prije spavanja

Ako čitate pod svjetlom noćne lampe, uspavat ćete se. Štivo neka bude neko lagano, možda čak i neko koje vam i nije pretjerano zanimljivo, kako biste se umirili i kako bi vam se oči umorile.

Prigušeno svjetlo prije spavanja

Ako upalite veliko svjetlo, razbudit ćete se. Najbolje je da u spavaćoj sobi koristite noćnu lampu. Čak i ako ustajete tijekom noći, ne palite veliko svjetlo nego ostanite pri svjetlosti noćne lampe.

Ne koristite tehnologiju

Koliko puta vam se dogodilo da prije spavanja nepotrebno gledate po društvenim mrežama na mobitelu. Znate li da vas svjetlo mobitela, a isto tako i laptopa, razbuđuje. Radije zatvorite oči, razmišljajte o nečemu ili kao što smo već napisali, čitajte. Nije dobro ni imati televizor u sobi, zbog iste stvari. To vas razbuđuje umjesto da vas uspava.

Ne jedite prije spavanja

Napravite pauzu od barem sat vremena prije nego što pojedete nešto i krenete spavati. Teškog želudca teže ćete se uspavati i to vam sigurno neće pomoći. A pazite i na to da ono zadnje što ste pojeli prije spavanja ne bude teška hrana. Neka to bude neka lagana hrana kako biste bili sigurni da potpuno spremni idete spavati.

Ne spavajte po danu

Ako već noću ne spavate, sigurno si nećete pomoći ako se preko dana odmarate. Radije se po danu izmorite, preskočite spavanje pa ćete vidjeti kako ćete navečer spavati poput bebe.

Opuštanje prije spavanja

Prije nego zaspete zaboravite na ono što vas zamara. To ćete najbolje postići dubokim disanjem. Ako se zamarate, umjesto da se opustite, sasvim je logično da nećete tako lako zaspati.

Foto: Tom Wang/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU