back to top

Kako liječiti bronhitis

Ako nas muči hunjavica, zimica, slabost, malo povišena tjelesna temperatura, bol u leđima, mišićima i grlobolja, te kašalj koji je u početku suh, ali se već nakon nekoliko sati ili dana mogu pojaviti male količine gustoga, žilavog, žućkasto-sivog iskašljaja, vjerojatno smo u prvoj fazi bronhitisa.

Bronhitis je upalna bolest koja zahvaća sluznicu donjih dišnih puteva, započevši od dušnika i glavnih bronha pa sve do sitnih i uskih dišnih cjevčica koje dovode zrak u plućne mjehuriće ili alveole. Najčešći je virusni, no može biti i bakterijski. Jako gnojni iskašljaj upućuje na bakterijsku infekciju i onda nam je liječnička pomoć neophodna.
Kod virusnog bronhitisa upalni parametri miruju, dok su kod bakterijskog često povišeni sedimentacija, broj leukocita i neutrofilnih granulocita.

Ukoliko smo sreće da bronhitis nije bakterijski, liječenje je  usmjereno na ublažavanje kašlja, uz mnogo tekućine, inhalaciju i ovlaživanje zraka. Jako je važno bolest držati pod kontrolom, i ukoliko smo zatražili liječničku pomoć te pritom dobili antibiotik, popiti ga do kraja, bez obzira jesu li se tegobe uzrokovane bronhitisom već nakon 2,3 dana doziranja antibiotika povukle.

Kod većine pacijenata izlječenje se postiže unutar nekoliko tjedana. Kod male djece, starijih ljudi i srčanih bolesnika je liječenje nešto duže i oporavak malo teži. Veći rizik da dobiju akutni bronhitis imaju pušači ili osobe koje žive s nekim tko puši. Organizam oslabljen nekom drugom kroničnom bolešću, pothranjenost i udisanje zagađenog zraka također su pogodni čimbenici za razvoj bronhitisa.

Iako nas većina misli da se bronhitis prenosi kašljem, puno je veća vjerojatnost da ćemo se zaraziti samim govorom ili preko ruku. Stoga je neophodno često prati ruke pri kontaktu s osobama koje imaju bronhitis.

Bronhitis rijetko uzrokuje ozbiljne komplikacije, i to najčešće samo u bolesnika s već postojećim kroničnim respiracijskim bolestima ili kod srčanih bolesnika. U takvih bolesnika akutni bronhitis može uzrokovati teški poremećaj plinova u krvi.

  Je li destilirana voda najbolja voda

Ukoliko niste te sreće da ste izbjegli bronhitis, postoji i nekoliko stvari koje možete učiniti da si olakšate,a to je puno odmora, puno tekućine, čak do 4 litre dnevno, ovlaživač zraka u sobi u kojoj se spava, korištenje lijeka za iskašljavanje kako bi suh i iscrpljujuć kašalj bio ublažen. Nije potrebno posebno naglašavati da se pušenje izbjegava u širokom luku, a i prostori u kojima se puši.

Foto: Yuri Arcur/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU