back to top

Kako liječiti dječje ozljede

Djeca su uvijek, a osobito u toplijem dijelu godine kad nose kratke rukave, puna rana i ogrebotina. Za većinu njih i nije potrebna liječnička intervencija jer se radi o površnoj rani. No, ipak ranu treba istretirati kako treba kako bi što prije zarasla i ne bi ostavila ožiljak.

Najjednostavnije su za zbrinjavanje manje rane poput ogrebotina koje nisu duboke i kada je oštećen samo površinski sloj kože. Ranu treba dobro očistiti vodom ili blagim dezinficijensom i prekriti sterilnom gazom. Budući da široka površina ozljede predstavlja opasnost za ulazak bakterija, ozljedu treba pomno kontrolirati i stalno paziti na sterilnost.

Manje posjekotine nožem ili oštrim predmetom obično jače krvare, ali su manje podložne infekciji zbog male površine ozlijeđenoga tkiva i samog krvarenja koje će iz rane isprati većinu eventualnog infektivnog materijala. Sve veće i dublje rezne rane, kao i razderotine, zahtijevaju liječničko zbrinjavanje.

Ubodne rane nastale iglom, trnom, ili ubodom kljuna neke peradi, zahtijevaju posebnu pozornost; rane su malene, često prođu gotovo neopaženo, ne krvare, ali je u dubinu rane često unesena nečistoća koja može izazvati ozbiljnu infekciju.

Kako prepoznati infekciju?

Simptomi lokalne infekcije su crvenilo i oteklina te bol i osjećaj topline, koji put praćen osjećajem pulsiranja u ozlijeđenom području, a iscjedak iz rane nije bistar već bjelkast ili žućkasto-zelen. Osobito je važno upozoriti da ako na mjestu naizgled bezazlenog uboda primijetite crvenilo i oteklinu, to može biti znak da se u dubini rane razvija infektivni proces te treba potražiti liječničku pomoć da liječnik ranu otvori, očisti i kirurški obradi.

Liječnika je ipak u nekim slučajevima potrebno odmah potražiti, a to je:

– ako se krvarenje ne zaustavlja,

– ako se ozlijeđeni žali na vrtoglavicu i mučninu i opće loše osjećanje,

  Kako sniziti povišeni krvni tlak

– ako je rana nastala ugrizom.

Sve vrste ozljeda pa i ubod trna ili kljuna peradi mogu biti uzrok tetanusa, stoga se u slučaju nečeg navedenog potrebno javiti liječniku koji će vas cijepiti jer je sigurno prošlo nekoliko godina otkada ste cijepljeni protiv tetanusa, a on i danas predstavlja bolest s teškim posljedicama!

Foto: Valeriy Lebedev/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU