back to top

Kako liječiti neplodnost

Parovi koji pokušavaju dobiti dijete, a do trudnoće nikako ne dolazi, nakon godinu dana pokušavanja mogu svoj problem definirati kao neplodnost. To zna biti jako frustrirajuće, no ne treba očajavati već se izboriti da do trudnoće ipak dođe. U određenim slučajevima bit će potrebno medicinsko liječenje, ili kirurški zahvat kod muškarca, no sigurni prirodni pripravci često znaju biti rješenje problema.

 

Liječenje muške neplodnosti

Mnogi muškarci nemaju dovoljan broj spermija zbog niske razine testosterona, pa do toga ne dolazi do oplodnje. No, nije to jedini razlog muške neplodnosti, razloga je jako puno. No, postoji jedna bitna razlika između muškaraca i žena, a to je da muškarcima plodnost ne ovisi o dobi, dok ženi ubrzano opada nakon 35. godine.

Ukoliko je uzrok anatomska anomalija, kirurški zahvat je jedino rješenje. Za sve ostalo postoje dodaci prehrani, koji bi se trebali uzimati u kombinaciji s multivitaminima i multimineralima.

Važan vitamin je vitamin C koji povećava pokretljivost spermija, no ipak je cink onaj koji ima presudnu ulogu u plodnosti muškarca jer povećava proizvodnju testosterona te povećava broj spermija. Preporučuje se i uzimanje omega-3 masnih kiselina iz ribljih ulja.

No, ništa od vitamina neće djelovati ukoliko muškarac ne izbaci neke loše navike kao što su konzumiranje cigareta i alkohola. Dobro je i uzimati što više pripravaka od soje (tofu, mlijeko od soje) jer su oni bogati biljnim sterolima koji povećavaju kvalitetu sperme i pridonose zdravlju prostate.

Liječenje ženske neplodnosti

Optimalno i najbolje plodno doba žene je do 35. godine života. Nakon toga, plodnost opada, pa žene koje imaju više od 35 i pokušavaju zatrudnjeti, ako ne uspiju u roku od 6 mjeseci, trebaju tražiti pomoć liječnika.

  Proizvodi od pčela

Neplodnost kod žena može biti posljedica neredovite ovulacije ili izostanka ovulacije. Razlog može biti i neprohodnost jajovoda.

Vitamini skupine B sudjeluju u održavanju zdravlja sustava za razmnožavanje, od toga je najvažnija folna kiselina koja ima važnu ulogu u ranoj trudnoći pri razvoju fetusa. Vitamin E je snažan oksidans te je bitan pri održavanju normalnog rada maternice i jajnika.

Kao i kod muškaraca, i cink igra važnu ulogu jer je potreban za pravilnu diobu stanica, a uz njega je potrebno uzimati i dodatke bakra.

Žene koje pokušavaju zatrudnjeti trebale bi se riješiti ovisnosti o cigaretama te minimalizirati unos alkoholnih pića, a povećati unos hrane koja obiluje ribljim uljem. Što se prehrane tiče, dobro je i jesti proizvode sa cjelovitim žitaricama, te obroke od voća i povrća.

Kod žene je bitna i kilaža, tako one pretile bi trebale smršaviti, a premršave dobiti koji kilogram za što uspješnije začeće.

Oko 15% parova je neplodno, no u današnje vrijeme s ovolikim napretkom medicinske tehnologije, a i metoda alternativne medicine, sve veći broj neplodnih parova, uz upornost dolazi do onoga što najviše žele – svoga djeteta.

Foto: wavebreakmedia/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU