back to top

Kako pobijediti neodlučnost

Neodlučni ste? Ili možda niste? Za svaku odluku, ma koliko nebitna ona bila, vam treba barem 15 minuta. I onda još toliko dok razmišljate jeste li donijeli ispravnu odluku?

Odlazak u šoping, izbor filmova u kinu, i bilo što gdje je više opcija, vam umjesto užitka, predstavlja horor. Vrijeme je da pobijedite svoju neodlučnost za svoje, a i opće dobro!

Prestanite analizirati svaku stvar koja se nađe pred vama

U redu je biti detaljan i analitičan kad obavljate neke radnje kao što je na primjer nešto važno kao učenje ili kada birate liječnika pa se želite odabrati onog najboljeg. Ali ako u trgovini pola sata razmišljate između keksa i čokolade, ili još gore između dvije čokolade, ili vam prijateljica predloži izlazak pa cijelo popodne dvojite ići ili ne, e to je već pogrešna analitičnost.

Ide li vam se s prijateljicom van? Odgovor je jednostavan, ne pita vas se želite li ugoditi prijateljici ili nešto drugo, nego imate li volje za izlaskom. Ako vam se ide – idite, ali nemojte dugo razmišljati te se sto puta predomišljati jer ćete doći u situaciju (i to jako brzo) da vas nitko nigdje više neće zvati.

Budite dosljedni u svom izboru

Sviđa vam se bijela bluzica i kupili ste je, a dvoumili ste se između nje i neke druge. Kad ste došli kod kuće netko je iskritizirao vaš izbor i vi biste sad najradije trčali u trgovinu i zamijenili bluzu. Naravno da je konstruktivna
kritika nekad na mjestu jer ako imate 5 bijelih bluzica i opet ste je kupili pa vam to mama napomene, kritika je na mjestu. Ali ako ste vidjeli da vam ta bluza dobro stoji, to je vaš izbor i sami ste bili zadovoljni time, stojte pri svom izboru! Na kraju krajeva vi ćete je nositi!

Imajte svoje odlučno JA

Izgradite svoje stavove, i budite im dosljedni. Naravno, ako ponavljate tuđe stavove, onda ćete biti pokolebljivi jer ni sami ne znate zašto nešto mislite! Ali, ako ste stav donijeli samostalno, onda znate zašto je on takav kakav jest i ne trebate ga mijenjati i razmišljati o njegovoj ispravnosti svaki put kad se netko ne složi s vama. Jer nikad se nitko s vama neće slagati u svim stvarima i u svim situacijama!

Foto: dean bertoncelj/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU