back to top

Kako produžiti rok trajanja namirnica

Kada kupite svježe namirnice, osim njihovog skladištenja za njihov vijek trajanja odgovorna je i vlaga. Morate pripaziti na vlagu koju imate u hladnjaku ili u ostavi kako vaše namirnice ne bi prerano istrunule. Kako ukloniti vlagu koja je glavna za uništenja svježih namirnica, donosimo u nastavku.

Pola hrane koja se u svijetu proizvede se nažalost baci jer joj istekne rok trajanja. To je velika šteta kako za namirnice, tako i za ljude koji su gladni diljem svijeta. Kako bi koliko toliko i vi utjecali na trajanje namirnica, trebate obratiti pozornost na neka pravila skladištenja namirnica.

Prilikom skladištenja namirnica u hladnjak, morate pripaziti na raspored kojim ih slažete u hladnjak. Pa tako na vrhu hladnjaka trebaju stajati salate, bijelo vino, svježe pripremljena jela i kolači. U sredini hladnjaka trebaju stajati krem sir, jogurt, sir i ostali mliječni proizvodi, dok na dnu treba čuvati meso, ribu i mesne prerađevine.

U gornjem dijelu vrata hladnjaka treba držati maslac, senf, umaci, jaja i marmelada. a u donjem dijelu voda, sok i mlijeko. Plastični spremnici za povrće i voće su odlični za spremanje salata, tikvica, koštunjavog voća i brokule.

Svježinu zelene salate ćete produžiti ako ćete je u hladnjaku držati u poklopljenoj posudi, kako bi je zaštitili od vlage s donje strane. Preko salate je najbolje staviti papirnati ubrus, koji trebate redovito mijenjati.

Za dužu svježinu banana, prilikom pospremanja banana, odvojite ih jednu od druge. Odvojene banane će sporije sazreti, što znači da ako ih kupite zelenkaste, ostavite ih koji dan zajedno pa ih tek onda razdvojite.

Češnjaku i luku ćete održati svježinu tako da ih stavite u papirnate vrećice na kojima ćete probušiti rupice, kroz koje će cirkulirati zrak. Nikada češnjak i luk nemojte držati u hladnjaku ili u plastičnoj vrećici.

  Provjera svježine namirnica

A kako vaša jela u hladnjaku ne bi poprimila miris drugih namirnica koje držite u hladnjaku, najbolje je da u hladnjak stavite posudicu s malo mljevene kave, koja će riješiti sve neugodne mirise.

Foto: Ivonne Wierink/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU