back to top

Kava i ljetne vrućine

Koliko vam god kava bila omiljeni napitak te koliko god ne možete svoj dan bez nje zamisliti, za vrijeme ljetnih vrućina ipak ju je bolje izbjegavati. Zašto je za vrijeme vrućina najbolje izbjegavati ispijanje kave, donosimo u nastavku.

Prvi razlog zbog kojeg je najbolje izbjegavati kavu za vrijeme vrućina je znojenje. Glavni sastojak kave je kofein koji je jak diuretik te potiče izlučivanje tekućine iz organizma, bilo kroz mokrenje ili kroz znojenje. Pretjerano izlučivanje tekućine iz organizma dovodi do dehidracije.

Za dobro raspoloženje kava u kombinaciji s ljetnim vrućinama nikako nije dobra kombinacija jer kava luči hormone stresa, koji u kombinaciji s vrućim i sparnim ljetnim zrakom pojačavaju simptome anksioznosti.

Kava sadrži veliku količinu kofeina, zbog čega ubrzava puls, izaziva preskakanje srca i podiže krvni tlak, što nikako nije poželjno za vrijeme vrućina. Pa ako sigurno želite izbjeći infarktno stanje ili mučnine, izbjegavajte je.

Ako pak želite dobiti ljepšu tamnu boju za vrijeme ljeta, preporučujemo vam da izbjegavate ispijanje kave, koja ima svojstvo dehidracije, zbog kojeg se isušuje koža te se brže stvaraju bore.

Kava je poznata po podizanju adrenalina i budnosti pa se ne preporučuje nikako njezino ispijanje u kasnim večernjim satima, posebice za vrijeme ljetnih vrućina. Pa kako bi imali kvalitetan san za vrijeme vrućih noći, nemojte piti kavu nakon 18 sati.

Isto tako ledena kava s puno mlijeka i šećera je prava šećerna bomba koja će vas debljati i koja nije dobra za vaše zdravlje.

Ako pak nikako ne možete zamisliti svoj dan bez kave, pijte je samo ujutro, najbolje crnu bez dodatka mlijeka i šećera, te izbjegavajte ispijanje kave na prazan želudac.

  Afte

Koliko god bili ljubitelj kave, neka vam zdravlje ipak bude na prvom mjestu, te za vrijeme ljetnih vrućina ipak pokušajte kavu zamijeniti ispijanjem čaja, koji je itekako zdraviji, a koji možete piti i rashlađen s ledom, što će vam više prijati.

Foto: Nikita Starichenko/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU