Kako preživjeti vrućine

Vrućine vas umaraju, iscrpljuju i jednostavno više ne možete funkcionirati na ovim temperaturama. Na more ne možete i osuđeni ste na gradski asfalt. Evo nekoliko savjeta kako preživjeti vrućine na zdrav način i pritom se osjećati dobro.

1. Ne izlazite u krizne sate

Između 10 i 17 sati izađite jedino ako morate. Nemojte to vrijeme koristiti za kupovine, šetnje, iznošenje smeća ili bilo što što može pričekati.

2. Ne izlazite bez adekvatne zaštite

Naoružajte se kapom, sunčanim naočalama i kremom sa zaštitnim faktorom. Ne gledajte pritom je li vam sve to savršeno pristaje uz odjevnu kombinaciju. Bitnije je da se zaštitite nego da vam se šešir slaže uz cipele dok imate opekline.

3. Nosite sa sobom tekućinu

Uvijek nosite sa sobom bočicu vode. Pijte i kad možete i kad ne možete jer su ovakve temperature idealne za brzu dehidraciju organizma što nikako ne smijete dopustiti. Provjeravajte i boju svoj mokraće, ona mora biti prozirna. Ako je žuta, znači da što prije morate posegnuti za tekućinom.

4. Birajte laku hranu

Neka vaši obroci budu sastavljeni od voća i povrća, izbjegavajte tešku zimsku hranu. Lubenica, breskve, marelice, dinja, šljive, toliko je ljetnog voća koje je puno vode i kojega doslovno možete jesti koliko želite. Birajte i tikvice, rajčice, patlidžane, mahune i ostala sezonska povrća. Kombinirajte ih u što više jela, sataraša, đuveča i ostalih finih variva od kojih ćete se brzo osjećati sito, a neće vam teško pasti na želudac.

5. Pazite na prijelaze

Znamo da biste najradije tempirali klimu na 15 stupnjeva, ali nemojte. Neka vam klima uvijek bude do 5 stupnjeva niža od vanjske temperature kako biste izbjegli temperaturne šokove i tako naudili svome organizmu. 25 stupnjeva Celzijeva na klimi je sasvim dobro za rashlađivanje.

  Ideje za zdrave obroke

6. Nosite laganu odjeću od prirodnih materijala

Nijedna odjeća neće vam pomoći da vam ne bude vruće, ali složit ćete se da prozračni i prirodni materijali propuštaju znoj i zato se u njima manje znojite, koža vam diše i pošteđeni ste neugodnih mirisa. Obratite pozornost na to prilikom sljedeće kupovine.

Foto: Lisa S./Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU