back to top

Ljetne vaginalne infekcije kod žena

Na plaži vam se gotovo nikad ne da presvlačiti kostim. Računate da je vruće i da će se onaj u kojem ste se okupali zapravo vrlo brzo osušiti. No, to nije nimalo pametno. Koliko god vam naporni bili oni starinski savjeti da se treba presvlačiti radi upale jajnika i raznih infekcija, to je zapravo jedna velika istina. Žene su raznim vaginalnim infekcijama najčešće pogođene u ljetnim mjesecima. A najčešći razlog za to je mokri kupaći kostim.

Najčešće ženske tegobe

Mokri kupaći kostim može vas dovesti do infekcije intimnih dijelova. Jedna od najčešćih infekcija je upala mjehura. To je jako neugodna upala, a prepoznat ćete je ako učestalo imate potrebu za mokrenjem koje je pritom i bolno i pecka vas. Kako biste pokušali riješiti upalu pijte puno vode, uvin čaj. Tako se možete nadati da ćete mokrenjem izbaciti bakterije. No, za ovu neugodnu upalu svakako treba potražiti liječničku pomoć.

Druga najučestalija posljedica nošenja mokrog kupaćeg kostima su gljivične infekcije kojima jako malo treba da se pokrenu. Još k tome ako pijete alkohol i jedete puno slatkiša, svakako si povećavate mogućnost da ćete zaraditi infekciju. Najčešće gljivično oboljenje je ono koje je uzrok gljivica kandida. Simptomi su svrab, otečeno spolovilo, iscjedak bijele boje. Razlog zašto je mokri kostim uzrokuje je taj jer se gljivica razmnožava na vlažnom i toplom.

Još jedna česta posljedica mokrog kupaćeg kostima je upala jajnika koja je vrlo bolna. Ona se svakako mora tretirati kod liječnika, jer vam trebaju antibiotici kako biste je izliječili.

Mjere prevencije

Kako biste izbjegli spomenute probleme najbitnije je da se odmah po izlasku iz mora ili vode presvučete u čisti i suhi kupaći kostim. Isto tako, ako znate da ste osjetljivijeg imuniteta, svakako jedite zdravije i uzimajte probiotike koji su puni tzv. dobrih bakterija koje će vam ujedno i pomoći da se zaštitite od onih loših.

  Noćna njega lica

Tih nekoliko dana na moru zaista treba paziti jer ste izloženi velikom broju bakterija, osobito na plažama gdje su gužve. Oni koji pak idu na bazen moraju pogotovo paziti na intimno zdravlje.

Foto: yurok/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU