back to top

Krono dijeta

Već duže vrijeme mnogi pričaju o krono prehrani koja se provodi pod nadzorom nutricionista i liječnika, a pomaže svakome tko se odluči za gubitak kilograma da zdravo mršavi. Saznajte zbog čega je sve popularna krono dijeta.

Jasno je kako postoje razne metode mršavljenja, a budući da je sve više onih koji žele izgubiti višak kilograma, svako malo se pojavi nova dijeta koja garantira mršavljenje.

Dok su neke dijete upitne i za koje nije sigurno koliko su dobre za zdravlje, postoje metode mršavljenja, a koje odobravaju i sami liječnici. Krono dijeta se smatra zdravim načinom mršavljenja tijekom kojeg svatko tko odluči isprobati novi jelovnik ima priliku ostvariti idealnu težinu, a da pritom ne ugrozi svoj organizam.

Krono dijeta podrazumijeva način prehrane gdje jasno stoji što sve treba jesti i na koji način, a da se pritom ne ugroze metabolički procesi u tijelu. Kod krono prehrane nema gladovanja i to je prvi razlog zašto liječnici odobravaju ovakav način prehrane.

Važno je imati tri obroka na dan. Dobro je znati kako se kod svakog obroka treba najesti, ali ne treba zaboraviti da se sve namirnice koje odlučite pojesti taj dan moraju konzumirati u određeno vrijeme.

Prvi dan

Prvi dan bi za doručak ( od 8 do 10h) trebalo pojesti suhe kekse, 2 do 3 prepečenca ili nemasni jogurt te popiti čaj ili kavu bez šećera. Za užinu (9:30 do 10:30) ide samo jedno voće, a za ručak (12:30 do 14:30) oko 80 g tjestenine prelivene umakom od račice. Za užinu (od 16 do 17:30) opet ide voće koje u sebi nema puno šećera, a za večeru (od 19 do 21 sat) ribu s roštilja.

Drugi dan

  Hranjiva vrijednost kukuruza

Jelovnik za doručak je kao i prvi dan kao i za užinu. Ručak bi mogli obogatiti blitvom ili šparogama. Nakon ručka ide manji obrok s jednom voćkom, dok je večera rezervirana za pečena jaja.

Treći dan

Doručak i užina imaju isti jelovnik kao i prva dva dana, a za ručak slijedi gusta krem juha od povrća. Nakon ručka ide voće, a za večeru možete pojesti zelenu salatu ili plodove more.

Četvrti dan

Doručak i užina imaju isti jelovnik, a za ručak se možete počastiti mahunama skuhanim na pari. Obrok nakon ručka podrazumijeva voće, a večera 150 g purećeg mesa s roštilja.

Peti dan

Za doručak i užinu se ništa ne mijenja, a za ručak je ponovno gusta juha i zelena salata. Nakon ručka pojedete voće, a za večeru tikvice spremljene na pari.

Šesti dan

Doručak i užina su isti, za ručak se priprema oko 70 g špageta s rajčicama. Nakon voćke koju ćete pojesti prije večere slijedi kuhano meso.

Sedmi dan

Doručak započnite kao i svaki dan prije toga. Nakon voća uskoro dolazi vrijeme za ručak, a za koji možete pojesti tjesteninu s pirjanim tikvicama. Kod užine se držite istog jelovnika, a za večeru pojedite nemasnu morsku ribu.

Prije nego što se odluči prijeći na novi režim prehrane, svatko bi trebao napraviti test intolerancije na hranu jer je moguće da postoje namirnice koje treba izbjegavati unatoč tome što su zdrave. U njima se očito nalaze sastojci koji mogu uzrokovati neželjene reakcije. Iz prehrane bi trebalo izbaciti gazirana pića, kuhinjsku sol, bijelo brašno, bijeli kruh i bijeli šećer.

Foto: Syda Productions/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU