Zubobolja

Zubobolja može nastati zbog vrlo jednostavanog uzroka kao komadić hrane koji zapne između desni i zuba – u tom slučaju do ublažavanja neugode dolazi pranjem ili čišćenjem zubnim koncem od komadića koji je uzrokovao bolove.

Ali ako bolovi ne prestanu, vjerojatno imate zubnu bolest koja može izazvati ozbiljne tegobe ako ne odete zubaru.
Kvarenje zubi ne može se izliječiti, ali se napredovanje kvarenja može usporiti konvencionalnom zubarskom skrbi.

Drugi uzroci bolova u zubima su urastanje zuba, zubi rastu pod neobičnim kutovima – i bolesti desni, kod koje je upala područja oko zuba toliko jaka da se ne može utvrditi potječe li bol od zuba ili okolnog tkiva.

Prevencija kvarenja zubi najbolji je način izbjegavanja zubobolje. Alternativni načini liječenja mogu pomoći ublažiti neugodne simptome, ali konvencionalno je liječenje svakako nužno kako bi se zaustavilo kvarenje ili spriječilo širenje infekcije.

zubobolja
Zubobolja

Simptomi zubobolje

  • bolovi ili oštra bol u zubu tijekom grizenja ili žvakanja
  • bolna osjetljivost zuba, desni ili čeljusti

Obratite se liječniku

  • ako su desni bolne, crvene i otečene; možda je zub ukliješten Ili imate bolesne desni.
  • ako osjećate neprekidne napadaje kuckajuće boli u zubu ili je zub izrazito osjetljiv na toplo ili hladno; zub je vjerojatno pokvaren (šupalj) što zahtijeva stavljanje nove ili zamjenu stare zubne plombe. Ako je propadanje zuba uznapredovalo, možda će biti potrebno pročistiti zubne kanale. Može se raditi i o zubnom apscesu, teškoj infekciji koju treba hitno liječiti.
  • ako osjećate oštre bolove u zubu, čini vam se da je zub dugačak ili klimav i imate vrućicu. Odmah se javite zubaru; možda se razvio zubni apsces.

Uzroci zubobolje

Glavni uzrok kvarenja zuba je zubni plak – tvar koja se sastoji od bakterija, kiselina i šećera u usnoj šupljini i koja oštećuje zaštitnu zubnu caklinu.

U početku često nema simptoma, ali s napredovanjem kvarenja zuba možete osjetiti probadajuću bol svaki put kad jedete toplu, hladnu, slatku ili kiselu hranu.

Ako se propadanje zuba ne liječi, bakterije inficiraju dentin u podlozi i konačno pulpu, odnosno mesnatu srž zuba. Kao obrana od infekcije, gnoj prepuni pulpu i izaziva bolni apsces. Ako se ne liječi, apsces može oštetiti kost čeljusti ili sinusa i dovesti do otrovanja krvi.

Urastanje zuba često je u osoba kasne tinejdžerske dobi i ranih dvadesetih godina, kojima rastu treći kutnjaci, ili umnjaci. Umnjak je često prevelik za čeljust i stoga ne izlazi u potpunosti iz desni ili raste pod neobičnim kutovima; pritišće susjedne zube ili se za njega hvataju čestice hrane, što izaziva bolove i infekciju.

Zubobolju može izazvati i pritisak zbog začepljenja sinusa, škrgutanje zubima ili udarac u lice.

zubobolja
Zubobolja

Prevencija

Čistite zube nakon jela; koristite neabrazivne zubne paste koje sadrže fluorid. Budite oprezni s takozvanim sredstvima za izbjeljivanje; često sadrže abrazive koji mogu oštetiti caklinu.
Ograničite unos slatkiša i ugljikohidrata.
Očistite zube kod stručnjaka svakih šest mjeseci i pregledajte zube kod zubara jednom godišnje.

Akupresura

Kako biste ublažili bolove u zubu, primijenite duboki pritisak na područje između kažiprsta i palca (Debelo crijevo 4); masiranje tog područja ledenom kockom može pomoći. Trudnice ne smiju pritiskati ovu točku.

Liječenje ljekovitim biljem

Utrljavanje ulja karanfilovca (Syzigium aromaticum) ili mire (Commiphora molmol) u desni uz bolni zub pomaže da desni utrnu.

Konvencionalna medicina

Zubar će s većine pokvarenih zuba ukloniti oštećeni dio i ispuniti šupljinu trajnim materijalom. Ako je zub teško oštećen, potrebno je pročistiti zubni kanal, što uključuje uklanjanje pulpe, zatvaranje otvora i postavljanje krunice na zub.

Kod apscesa, zubar će vjerojatno prvo propisati antibiotik. Ako je oštećenje toliko teško da je nemoguće izvesti čišćenje zubnog kanala, ili je zub urastao, uglavnom se zub izvadi.

zubobolja
Zubobolja

Alternativni načini liječenja

Morate otići zubaru zbog bolova za koje sumnjate da su povezani s kvarenjem zuba, ali alternativni načini liječenja mogu u međuvremenu ublažiti bolove.

Liječenje kod kuće

Iskušajte sljedeće lijekove za ublažavanje bolova.

Ispiranje slanom vodom; ako ispiranje ne djeluje, zubnim koncem nježno izvucite komadiće koji su zapeli.
Trnjenje desni – sisanjem leda jednu minutu izazvat ćete gubitak osjeta u području bolnogzuba.
Hlađenje – lako topli oblozi mogu ublažiti bolove, ako je zubobolja uzrokovana infekcijom, toplina može izazvati širenje bolesti.

Izdvajamo za vas

DRUGI UPRAVO ČITAJU