Kako treba prati zube

Pranje zubi kao glavni faktor bez kojeg čovjek ne može da živi. Higijena zubi izuzetno je bitna. Uostalom tko ne želi imati zdrave zube, lijep osmjeh i svjež dah. A ništa od toga nećete imati ako ne vodite brigu o svojim zubima. Važno je naučiti svakodnevno brinuti se o zubima kako bi odlaske kod zubara sveli na minimum.

Pranje zuba nije dovoljno, treba ih i čistiti zubnim koncem, a da biste bili sigurni da ste ubili bakterije najbolje je koristiti vodicu za ispiranje usta. Nju možete koristiti periodično, recimo jednom u tri mjeseca. Osvježava dah, ubija bakterije i sprječava razvoj novih.

Kada prati zube

Često se može naići na podatak da zube morate prati nakon svakoga obroka. Nekad je to neizvedivo jer recimo pojedete obrok vani ili jednostavno ne možete čim nešto pojedete posegnuti za četkicom.

No, nikako ne biste smjeli propustiti priliku da perete zube prije spavanja. Ako legnete sa zubima na kojima su bakterije, pospješujete si šanse za kvarenje zubiju.

Stomatolozi smatraju i kako je problem ako redovito perete zube, no nikako ih ne čistite koncem. Stvar je u tome što zubni konac dopire na područja između dva zuba gdje četkica, koliko god kvalitetna bila i vi jako četkali, ne može. Upravo na tim mjestima, ako ih zanemarite, stvara se kamenac. Ako konac uopće ne koristite uzrokujete i karijes, drugim riječima kvare vam se zubi.

lijepi zubi

Kada koristiti konac za zube?

Zato je najbolje i preporučuje se koristiti zubni konac svakoga dana i to negdje oko otprilike 30 minuta prije nego ćete četkati zube i prati zubnom pastom.

Pokvareni zub uzrokuje upalu desni, a može i utjecati na sinuse, stoga je najjednostavnije voditi adekvatnu higijenu zuba. Ako ipak primijetite da nešto nije kako treba, posjetite zubara. Zubara svakako treba posjetiti i svakih godinu dana radi redovite kontrole, iako ako ste vodili redovitu higijenu zubiju, nema razloga za strah. Vaši zubi su sigurno potpuno zdravi, a vaš osmjeh blistav.

  Metode izbjeljivanja zubi

Foto: Lucky Business/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU