Pravilno pečenje mesa

Meso je namirnica koju većina ljudi priprema na razne načine i to više puta tjedno. Najviše se koristi piletina i svinjetina, od čega je bijelo meso daleko najzdravije. Pečeno, kuhano, prženo, u umaku… Meso se može spremati na mnogo raznih načina.

Prije pripreme jela s mesom, potrebno je kupiti svježe meso, jer isto tako od pokvarenog mesa možemo oboljeti od raznih želučanih bolesti stoga je potrebno i znati nekoliko stvari o mesu.

Nikad ne kupujte pakirano meso koje sadrži suviše tekućine. To može značiti da je već bilo smrznuto pa odmrznuto. Kad meso nije sasvim svježe i poprimi neugodan miris, operite ga u vodi u koju ste dodali malo octa i miris će se izgubiti. Nije to rijetkost da meso poprimi neugodan miris, osobito se to zna dogoditi ljeti.

Ako ste odlučili odmrznuti meso koje ćete pripremiti tek sutra, nemojte ga oprati. Razlog tome je jer se oprano meso puno brže kvari od neopranog.

Pečeno i prženo meso

Ako radite pečenku za jelo, je li gotovo ili ne možete provjeriti tako da pečenku probodete iglom ili vilicom. Ako se pojavi bistar sok, pečenje je gotovo. Ako je sok još crvenkast od krvi, nastavite s pečenjem. Meso za pečenje uvijek treba staviti u zagrijanu pećnicu, jer će u hladnoj pećnici izgubiti dosta soka.

Meso se pri pečenju može skupiti, odnosno smanjiti. Da bi se to izbjeglo, treba ga najprije naglo popržiti, zatim pirjati desetak minuta s malo vode pa tek onda staviti u pećnicu i peći.

Svako će meso pečenjem izgubiti oko trećinu težine. Najveći gubitak će se pokazati kod teletine. Krvavo pečenje je poželjno jedino ako se radi o govedini ili janjetini, sve ostale vrste mesa pecite jače.

  Namirnice koje se ne smiju podgrijavati

Što se tiče roštilja. koji je mnogima omiljen način priprave mesa, morate paziti da vam meso ne zagori jer se to vrlo lako može dogoditi. Bijelo pileće ili pureće meso uvijek pecite na laganoj vatri. Kad radite roštilj na drvenom ugljenu, započnite s pečenjem tek kad je ugljen potpuno prekriven sivim pepelom. To je obično dvadesetak minuta od trenutka paljenja vatre.

Ako pak pržite meso, prije nego stavite meso na tavu, provjerite je li ulje dovoljno zagrijano. Spustite u njega krupniju mrvicu svježeg kruha, pa ako se ona počne naglo pržiti i odmah ispliva na površinu, možete početi s prženjem. Meso za prženje nije preporučljivo prati, već je dovoljno obrisati ga čistom krpom.

Pri prženju mesa, mirisi od prženja bi vam se mogli uvući u kosu, pa stavite na glavu plastičnu kapu za tuširanje ako želite to
izbjeći.

Foto: dovgan/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma