back to top

Prvi posjet zubaru

Većina ljudi ima strah od odlaska zubaru. Nažalost, strah je posljedica trauma iz djetinjstva. Odlazak zubaru kad zub već boli nije najpametnije. Često me roditelji pitaju kada je vrijeme da prvi put dovedu dijete na pregled. Moj savjet je da nikad nije prerano.

Naime, svaki put kada vi idete na kontrolu povedite dijete sa sobom. Bitno je da dijete upozna prostor i stomatologa u trenutku kada ga ništa ne boli i nije potrebna nikakva terapija. Gledajući vas dok sjedite u stomatološkoj stolici i “brojite zubiće” može ostaviti pozitivan utisak te mu dati ohrabrenje da se i ono sjedne u istu. 😉

Najgore što možete napraviti je dovesti dijete kad je kasno tj. zubić već boli te treba upotrijebiti instrumente koji su nepoznati i izgledaju zastrašujuće. Zasigurno će se prepasti i tako nastaje strah od zubara.

Prije odlaska na vašu redovnu kontrolu razgovarajte sa svojim djetetom i po mogućnosti odglumite istu situaciju. Nemojte prvi put inzistirati da dijete sjedne na stolicu. Ako dozvoli odlično, a ako ne želi, nemojte se obeshrabriti. Više sreće drugi put. Bitna je priprema i strpljenje.

Sretno!

Foto: AJP/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

  Preosjetljivi zubi

DRUGI UPRAVO ČITAJU