Kućni ljubimci i trudnoća – toksoplazmoza

Obožavam mačke! Malene, šarene, zaigrane, vesele kućne ljubimce. Udomili smo dvije tigraste mačkice i nema govora da ih se riješim zato što je sada došlo vrijeme za prinovu. Mnogi se nađu u velikoj dilemi kada su u pitanju mačke i zbog nedovoljne informiranosti često se dogodi da ih se riješe, a da to stvarno nije potrebno.

Ukoliko ste i vi vlasnici mačaka, bilo samo jedne ili više njih, a pritom ste u drugom stanju važno je znati kako ćete se ponašati tijekom 9 mjeseci, ali i kasnije kada dijete dođe na svijet.

Naime, možda će vas liječnik upozoriti na to da se možete zaraziti ukoliko imate u kući mačku. Riječ je o toksoplazmozi, a prenosi se preko izmeta. No, ako maca boravi isključivo u kući vjerojatnost da se ona zarazi je mala, ali ako vaša maca slobodno šeće okolo tada bi se trebali pridržavati nekih savjeta.

Mačke se mogu zaraziti nakon konzumiranja sirovog mesa pa čak i mlijeka. S obzirom da moje mace klopaju samo krokete u tom slučaju vrlo vjerojatno nije moglo doći do zaraze. Ipak, opreza nikad dosta. Kada mace pojedu sirovo meso u njihovim se crijevima može razviti parazit kojeg putem izmeta izbacuju u obliku jajašaca od kojih se ljudi mogu zaraziti, pogotovo kada je vrijeme za čišćenje posude s pijeskom. Dakle, predostrožnosti radi, kada ste trudni zamolite partnera da to čini umjesto vas 🙂 Ukoliko ipak morate sami to obavljati stavite zaštitne rukavice kako bi bili sigurni da do zaraze neće doći.

Postoji mogućnost da ste ranije preboljeli toksoplazmozu i razvili antitijela, a da toga niste uopće bili svjesni. Ukoliko je maca tek stigla u vaš dom, svakako ju odvedite na pregled kod veterinara i obavite sva cijepljenja koja vam veterinar preporuči. Ukoliko sumnjate da biste mogli biti zaraženi preporuka je napraviti test gdje će se iz uzorka krvi otkriti zaraza.

  Greške u trudnoći

U svakom slučaju, nakon rođenja djeteta nikada nemojte mace puštati same s njime kako ne bi došlo do neželjenih posljedica. Kako dijete, tako i mace morate uvijek imati pod nadzorom.

Djeca i kućni ljubimci mogu živjeti zajedno i najčešće postanu najbolji prijatelji. Dijete se brine za njih, a mace isto tako znaju da moraju biti na oprezu. Sav strah tada padne u drugi plan, i djetinjstvo postaje puno zanimljivije 🙂

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU