Kako liječiti hemoroide

Hemoroidi se javljaju i kod žena i kod muškaraca, ali najviše kod trudnica i starijih osoba. Oni uglavnom nisu opasni po zdravlje, ali mogu biti vrlo bolni i neugodni. Hemoroidi su zapravo otečene krvne žile. Mogu biti unutarnji, vanjski ili na početku analnog otvora, a znaju biti jako bolni kada se nalaze na početku analnog otvora. Liječenje ovisi o stupnju hemoroida, primjerice kod blagih hemoroida dovoljna će biti samopomoć, dok će kod težih slučajeva trebati liječnička pomoć.

Hemeroidi najčešće nastaju zbog trudnoće, dugotrajnog sjedenja, analnih infekcija, starenja, naprezanja kod pokreta crijeva, dugotrajnog zatvora ili dugotrajnog proljeva, pretilosti i genetskih faktora.

Lijek za hemoroide

1. Koliko god to ponekad bilo teško, važno je da se držite redovitog rasporeda prehrane. Na taj način ćete imati stolicu u uobičajeno vrijeme, čime će biti spriječeno naprezanje prilikom pražnjenja i zatvor.

2. Više šansi za nastanak hemoroida imaju ljudi sa viškom kilograma, a razlog je taj što višak kilograma stvara dodatni pritisak na rektalno područje. Stoga, ukoliko imate viška kilograma, pokušajte smanjiti tjelesnu težinu.

3. Kada god imate potrebu za odlaskom na wc, idite! Nikada nemojte čekati, jer čekanjem stvarate pritisak na rektalno područje.

4. Otekline i bol kod hemoroida možete smanjiti upotrebom leda, te ih hladiti ledom par minuta.

5. Prilikom sjedenja sjedite na jastuku, jer ćete na taj način smanjiti otekline postojećih hemoroida i spriječiti nastanak novih.

6. Okupajte se u toploj vodi!

7. Ukoliko imate hemoroide izbjegavajte dizanje teških predmeta!

8. Jedite što više suhog ili svježeg povrća i voća, integralni kruh, žitarice i mahunarke. Na taj način ćete poboljšati probavu!

9. Obavezno redovito vježbajte, jer će tjelesna aktivnost smanjiti tijelesnu težinu i učvrstiti mišiće anusa.

  Trovanje olovom

10. Pijte puno tekućine, kako bi dorinjeli dobroj probavi, a i pomogli stolici da ne bude previše teška.

11. Sok od suhe šljive najbolji je lijek protiv zatvora, te naprezanja kod pražnjenja, što utječe na nastanak hemoroida.

Kod blagih hemoroida možete si pomoći mastima i kremama za hemoroide, a smanjiti će otekline i bol. Kod srednjeg stupnja hemoroida, mogu se podvezati gumenom trakom, tako da ih liječnik u ambulanti u roku jedne minute podveže. Dok se kod najtežih stupnja hemoroida predlaže operacija, kojom će se hemoroidi u potpunosti ukloniti.

Foto: wavebreakmedia/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU