back to top

Liječenje smijehom

Što reći o smijehu koji liječi? Mnogi će sada očekivati čudo, ali zapamtite da se čuda događaju u nama, a onda prelaze na okolinu, pa tako možemo reći i za smijeh da je prelazan. Liječenje smijehom postoji od davnina i sve više se uvodi u medicinske svrhe. Smijeh dolazi instinktivno od svakog čovjeka, praćen je mimikom lica i glasovnim  zvukovima.

Smijeh odražava naše raspoloženje, naše zdravlje pa i sposobnost uživanja u životu. Mudra izreka odavno je poznata svima nama, a kaže da osmijeh ne košta ništa, a puno vrijedi onome tko ga dobije, zato nastojte svaki dan kod samog ustajanja nasmijati se pa premda to bilo i samome sebi.

Terapija smijehom odvija se u grupama, a terapeut mora posjedovati osjećaj za humor i navesti cijelu grupu da se smije iz srca, te svaki dan dolaziti s novim scenarijem. Nadalje, on mora prepoznati kod svakog klijenta dolazi li smijeh istinski iz dubine srca ili je to samo maska iza koje se kriju drugi osjećaji.

Smijeh izražava našu sreću i radost, uklanja tugu, neraspoloženje, zabrinutost, brige, umor, ružne emocije i pomaže pri smirivanju kod prevelike nervoze. Smijehom dolazi do povećanog lučenja endorfina (hormona sreće) koji se stvara u mozgu, te on pozitivno djeluje na naš organizam. Smijehom se stvaraju osjećaji vedrine, pozitivnog raspoloženja, veselosti, optimističnosti, dobre volje, a nestaju osjećaji agresije. Upravo ti hormoni pomažu našim mišićima da se opuste, jer imaju analgetski učinak.

Smijte se češće i što više i kada vam je najteže, pronađite način da se nasmijete ili dozvolite prijateljima ili radnim kolegama da vas nasmiju, a ne odmah odbijati pomoć, jer svi smo mi ranjivi, ali i dovoljno jaki da pobijedimo svaku situaciju.

Osmijeh ne možemo kupiti ili ukrasti, jednostavno ga možemo iz srca dati ili primiti, on je kao akumulator u autu, što više smijeha tijekom dana, on će napuniti taj akumulator koji će bolje funkcionirati, omogućiti nam zdraviji život, napunit će naše emocije i olakšati nam rad tijekom dana.

Mnogi znanstvenici govore i potiču nas na smijeh kada nam i nije do njega, ali tvrde da i prisilan smijeh kasnije se pretvori u smijeh iz srca. Danas u Indiji postoji više od 400 klubova gdje se potiče na smijeh. Trebamo li se ugledati na njih ili je dovoljno da sami sebi naredimo da ćemo podariti osmijeh svakome već od samog jutra i tako započeti dan s jednom veselom emocijom, ostaje na vama.

Foto: shock/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU