back to top

Ljekovita svojstva brokule

Puna važnih vitamina i brojnih zdravstvenih dobrobiti, brokula je povrtnica koja bi se trebala nalaziti na popisu za kupnju svakog roditelja.

Odličnog je okusa ako je poslužite s umakom od sira, savršena je pratilja pečenkama, a isto je tako tvornica hranjivih tvari jer sadrži mnogo vitamina C, E i K, manje količine beta-karotena i kalija, te nekoliko biljnih kemikalija korisnih za zdravlje. Zato je dobra vijest da je, prema istraživanju Udruge za borbu protiv moždanog udara, 13 posto djece u dobi između 4 i 16 godina brokulu navelo za svoje najdraže povrće.

Ako navedete djecu da jedu brokulu, to bi moglo pomoći pri uništavanju Helicobacter pylori, bakterije koja je u djeci povezana s čestim bolovima u trbuhu; smatra se i da je ta bakterija glavni uzrok kroničnog gastritisa i čira na dvanaesniku u djetinjstvu. Čarobni sastojak koji ubija bakteriju je biljna kemikalija koja se prirodno nalazi u brokuli, nazvana sulforafan. Iako antibiotici ostaju glavni način liječenja H.pylori, hranjenje djece brokulom neće im naškoditi.

Jedenje brokule može pomoći pri zaštiti dječjih očiju od štetnih učinaka sunčeve svjetlosti. Brokula sadrži dva karotenoida – lutein i zeaksantin – koji se u malim količinama nalaze u makuli, malom području mrežnice oka. Osim što brokuli daju zelenu boju, te biljne kemikalije djeluju kao “prirodne” sunčane naočale i filtriraju štetne sunčeve zrake, sprječavajući ih da dopru do makule i oštete je. Oni, također, sprječavaju pristup slobodnim radikalima, čije nastojanje potiče UV zrake, pomažući pri sprječavanju bolesti oka, kao što su katarakte. No to nije sve.

Brokula sadrži još dva za oči hranjiva sastojka: vitamin C, koji također poslije u životu može spriječiti nastanak katarakte, i beta-karoten, koji tijelo rabi za stvaranje vitamina za vid, A vitamina.

  Ljekovita biljka sladić

Brokula je bogata folatom vitamina B, potrebnog za stvaranje novih stanica i za sprječavanje urođenih mana kao što su spina bifida. Brokula je naročito važan izvor tog hranjivog sastojka za djecu, jer su druge namirnice bogate folatom, kao što su klice, špinat i kupus, djeci često vrlo omražene namirnice.

Brokula je izvrstan izbor za djecu sklonu ozljedama, jer je ona jedan od nekolicine dobrih izvora vitamina K, hranjivog sastojka koji potiče zgrušavanje krvi, zaustavljajući krvarenje. Vitamin K stvara se i u tijelu, bakterijom koja živi u crijevima. Zato bi više brokula moglo biti važno za djecu koja piju antibiotike, jer oni mogu uništiti bakteriju koja je odgovorna za proizvodnju toga vitamina.

Brokula može spriječiti probleme s očima vezanima uz staračku dob, peptične čireve, rak i bolesti srca odraslih.

Foto: TGTGTG/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU