Ljekovita svojstva bundeve

Jedna od najvažnijih biljaka u mnogim zemljama je bundeva. Bundeva je vrlo popularna namirnica zbog niskih kalorija od kojih se sastoji, te je puna minerala i vitamina. Bundeva je bogata vitaminima, kalcijem, karotenom, proteinima, ugljikohidratima, željezom, vitaminom A i vitaminom B. 95% bundeve je voda.

Bundeva je zimsko povrće, a bere se u kasnu jesen, te ju nakon berbe možete jako dugo čuvati. Za kvalitetu bundeve je vrlo važno da bude ubrana zrela, a njenu zrelost se može prepoznati po lijepoj narančastoj boji i čvrstoj kori.

Postoje brojni oblici bundeva i tikvica, te je svaka posebna na svoj način. Najrasprostranjenija bundeva je narančaste boje izvana, ali i iznutra. Osim njene pulpe, koja je odlična za prehranu, bundeva se može koristiti na mnoge načine. Od bundeve je jestivo i njezino sjeme, od kojeg se može dobiti zdravo bundevino ulje koje je puno antioksidanasa i vitamina E, a najčešće se koristi za salate.

Osim za ulje, sjemenke bundeve se suše, a mogu se jesti i pečene i sirove, te ih se često dodaje raznim salatama i pecivima. Pulpa bundeve se koristi za ljudsku prehranu, tako da se stavlja u kolače, ili se peče.

Bundeva je jedna od prvih biljaka koje se uvode u dječju prehranu. To je tako, zato što je bundeva nisko alergena, te ju dijete može početi konzumirati već sa 6 mjeseci. Za početak se u bebinu prehranu bundeva uvodi tako da joj se izgnječi pulpa i skuha na pari, a nakon nekog vremena se može početi miješati sa mesom i drugim povrćem.

Bundeva se može peći u pećnici u komadima, pa se kasnije od nje može napraviti pire. Kada dijete napuni jednu godinu, možete mu ponuditi bundevu premazanu maslacem i posipanu cimetom, kako bi dodatno dobila okus.

  Kako skinuti celulit

Foto: Sari ONeal/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU