back to top

Ljekovita svojstva lubenice

Osim što nas hladi i osvježava za vrijeme vrućih ljetnih dana, lubenica je puna hranjivih tvari koje su odlične za naše zdravlje. Kako bi bili sigurni koju lubenicu odabrati, izaberite onu težu, jer znači da je ta lubenica zrelija. Zrela lubenica sadrži 90 posto vode, a ako prilikom kuckanja po njoj čujete šuplji zvuk, znači da je ta pravi izbor.

Lubenica sadrži aminokiseline koje održavaju dobro stanje kardiovaskularnih funkcija, arterija i protoka krvi. Lubenica sadrži malo kalorija i masnoće, te je bogata antioksidansima koji su dobri za zdravlje.

Konzumirajući lubenicu izbacit ćete toksine iz organizma, te ćete smanjiti stvaranje edema. Isto tako lubenica će vam reducirati kroničnu upalnu infekciju, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, astme, artritisa, te određenih tipova karcinoma.

Čestim konzumiranjem lubenice muškarci mogu smanjiti rizik od stvaranja karcinoma prostate, te poboljšati zdravlje prostate.

Prije treniranja preporučuje se ispijanje soka od lubenice koji će smanjiti bolove u mišićima koji se javljaju sljedećeg dana, kao što će i pomoći u smanjenu srčanog ritma.

Sa samo jednom porcijom lubenice na dan podići ćete razinu energije, te popraviti raspoloženje. Kako bi zamijenili nezdrave grickalice, radije grickajte komadiće lubenice, te svaki puta kada osjetite potrebu za jelom, samo žvačite komadiće lubenice.

Beta karoten iz lubenice se u organizmu pretvara u vitamin A, a vitamin A pomaže stvoriti pigmente u oku, te štite oči od starenja. Lubenica može spriječiti sljepoću pa se preporučuje konzumirati je što više.

Sa samo jednom čašom soka lubenice na dan možete smanjiti rizike od nastajanja bolesti kao što su reumatoidni artritis, karcinom debelog crijeva, artritis i astmu. Sok od lubenice napravite jednostavno tako da je ogulite i narežete na kockice pa ih izmiksajte u blenderu, bez dodavanja šećera.

  Trešnje za zdravlje

Odlična je za utažiti žeđ, a ako trenirate preporučuje se da prije treninga pojedete lubenicu ili da popijete sok od lubenice, koji će održati vašu mentalnu, kao i fizičku kondiciju.

Foto: Steve Evans/Wikimedia

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU