back to top

Ricinusovo ulje i njegove dobrobiti

Ricinusovo ulje se dobiva od biljke ricinus koje je proglašena najotrovnijom biljkom na svijetu, no ricinusovo ulje nije otrovno ni najmanje. Ono je izrazito ljekovito ulje, te se koristi u razne svrhe. Ricinusovo ulje sadrži 90% ricinoleične kiseline , zbog koje je jako ljekovito. Ricinoleična kiselina je djelotvorna protiv plijesni, gljivica, parazita, virusa i bakterija.

Poznato je da se ricinusovo ulje koristi za liječenje problema poput ćelavosti, išijasa, slabe cirkulacije, artritisa, tumora dojke, zatvora, bradavica, mioma, cista, bronhitisa, bradavica, prehlade, Parkinsonove bolesti, autoimunih poremećaja, epilepsije i zatvora.

Ricinusovo ulje ima snažno djelovanje, pa ga se često koristi u oblozima na način da se na kritično mjesto stavi čista gaza natopljena uljem, zatim se gazu prekrije trakom, stavi se termofor, sve zajedno se omota ručnikom, pa se ostavi da odstoji sat vremena.

Kod problema sa cistama na jajnicima, mioma, različitih upalnih stanja, benignih tumora, zatvora, menstrualnih bolova i proljeva se liječenje oblozima preporuča 4 puta tjedno kroz period od mjesec dana.

Obloge ricunusovog ulja možete stavljati i na područje jetre ukoliko trebate očistiti jetru, a masaža ricinusovim uljem može pomoći kod raka dojke, natečenih dojki, reumatizma, artritisa, prehlade i bronhitisa.

Ricunusovo ulje nije preporučljivo osobama sa osjetljivim želucem, bubrezima i trudnicama. Nikada ga nemojte upotrebljavati u prevelikim količinama, kako ne bi dovelo do povraćanja i proljeva.

Ricinusovo ulje i koža

Koristiti ga možete i u kozmetičke svrhe, jer je puno ricinoleične kiseline i vitamina E. Odlično je kao sredstvo za njegu suhe kose i kože, a može umanjiti i pojavu bora! Ricinusovo ulje je dobro za čišćenje i hidratiziranje kože, uklanjanje mitesera i prištića, potiče rast kose, obrva, trepavica i noktiju, uklanja perut i sprječava opadanje kose.

  Ljekovitost brusnice

Odlično je kao sredstvo za uklanjanje šminke, a upotrijebiti ga možete tako da ga kod skidanja šminke sa masne i normalne kože pomiješate sa suncokretovim uljem, a kod suhe kože sa maslinovim uljem.

Ricinusovo ulje je lako dostupno, te ga možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane i svim ljekarnama. Ima širok spektar djelovanja, te nije otrov!

Foto: Martina Osmy/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU