back to top

Eterično ulje čajevca

čajevac

Ulje čajevca vrlo je efikasno za liječenje ozljeda. Još su ga davnih dana prepoznali Aboridžini u Australiji koji su ga koristili kod ogrebotina, liječenja rana i infekcija, ali i za liječenje raznih tegoba za koje se danas koriste antibiotici. Korištenje ovog ljekovitog ulja zadržalo se i vrlo je rašireno i danas, a razlog takve prakse je prilično jednostavan – vrlo je efikasan u liječenju i prevenciji mnogo tegoba.

Ulje čajevca je bogato ljekovitim svojstvima. Premda je najpoznatije po djelovanju na inficirane rane, učinkovito je i protiv mnogih gljivica i bakterija. Djeluje i kod porezotina, opekotina, uboda kukaca.

Kod prehlade je također efikasno na način da se preporučuje inhaliranje otopine nekoliko kapi ulja čajevca u kipućoj vodi, pokrivene glave, a optimalno bi bilo da proces traje pet do deset minuta.

Osim tradicionalne uporabe, ulje čajevca znanstveno se ispituje zbog sposobnosti liječenja atletskog stopala. U svakom slučaju djeluje značajno učinkovitije nego placebo. Kako je ovo snažan prirodni antibiotik za lokalnu uporabu, može pomoći u borbi protiv akni. Kod akni tipična jačina preparata od ulja čajevca iznosi 5 do 15 posto, dok kod gljivičnih infekcija iznosi 70 do 100 posto. Također se može nanositi na desni kao preventiva periodontalne bolesti.

Ono na što se treba paziti pri upotrebi ulja čajevca je to da ga ne stavljamo na raspucalu kožu ili osipe koji nisu gljivični. Ono može nadražiti kožu pa valja krenuti s malim količinama koje ćete povećavati malo pomalo do odgovarajuće. Ne smatra se učinkovitim za unutarnju uporabu pa ga ne treba uzimati oralno. Imajući na umu te dvije stvari, možete koristiti ulje čajevca bez straha od nuspojava, a s velikim povjerenjem da će vam pomoći.

  Liječenje bioenergijom

Foto: Tatiana Gerus/Wikimedia

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU