back to top

Kantarionovo ulje – sve blagodati gospine trave

Kantarionovo ulje, poznati i kao ulje gospine trave, već je dugo neizostavni dio narodne medicine.

Kantarionovo ulje  je naziv dobilo po tome što već dugo vremena donosi izlječenje mnogih ženskih tegoba.

Koristi se najviše za liječenje vaginalnih infekcija, iako je izuzetno učinkovito i za liječenje mnogih kožnih bolesti. Također, u posljednje vrijeme ističe se i nevjerojatna uspješnost korištenja gospine trave u borbi s depresijom.

A koje su još blagodati kantarionovog ulja i kako se ono koristi, pročitajte dalje u tekstu.

  • 1 Ljekovita svojstva kantarionovog ulja
  • 2 Upotreba kantarionovog ulja
Kantarionovo ulje  je naziv dobilo po tome što već dugo vremena donosi izlječenje mnogih ženskih tegoba.

Ljekovita svojstva kantarionovog ulja

Kao što smo rekli, kantarionovo ulje najviše se koristi za izlječenje vaginalnih infekcija, pogotovo onih izazvanih bakterijama i gljivicama. Budući da sadrži flavonoide, hipericin i tanine, ima izuzetna antibakterijska i antigljivična svojstva, u trenutku ublažava svrbež, a nakon nekoliko dana korištenja, posve otklanja infekciju.

Osim za intimne dijelove, kantarionovo ulje može se koristiti i za bilo koje druge probleme s kožom. Mazanje rana, bilo da su ogrebotine, udarci ili dekubitusi, dovodi do njihova bržeg zacjeljenja. Pomaže i kod uklanjanje upala poput prištića i akni, te za otklanjanje ožiljaka i strija.

Čak se preporučuje i kao pomoć za zacjeljivanje rana nastalih operacijom otklanjanja raka dojki.

Jedine rane koje se ne bi trebale tretirati ovim uljem su one od opekotina, pogotovo ako nakon mazanja ponovno idete na sunce. Dijelovi kože koji se namažu kantarionovim uljem ne bi se smjeli izlagati sunčevoj svjetlosti jer je ovo ulje fototoksično. Zbog toga bi trebalo izbjegavati bilo kakvo UV zračenje barem 12 sati nakon što ste ga stavili na kožu.

kantarionovo ulje
Ljekovita svojstva kantarionovog ulja

Osim liječenja kožnih bolesti, u posljednje vrijeme dosta se govori o kantarionovom ulju kao sredstvu za liječenje blažih oblika depresije i anksioznosti.

Ono izjednačava razine serotonina i dopamina, pa se sve više koristi kao antidepresiv, odnosno zamjena standardnih lijekova za depresiju. Ipak, ako već uzimate takve lijekove, nemojte istovremeno uzimati pripravke od gospine trave jer se njihovo djelovanje međusobno poništava

Kantarionovo ulje još možete koristiti i za smanjivanje napetosti u leđima, laganim umasiravanjem ulja na bolna područja. Djelovat će i kod ukliještenih živaca, mazanjem bolnog područja.

Upotreba kantarionovog ulja

Ako imate problema s vaginalnim infekcijama i osjećate veliku svrbež na intimnim dijelovima tijela, kantarionovo ulje možete koristiti tako da ćete njime natopiti tampon, ugurati ga u rodnicu i držati tako nekoliko sati, pa ponoviti postupak (ovakvo liječenje provodite samo dok nemate menstruaciju).

Istovremeno, uljem možete namazati vanjska nadražena, odnosno infekcijom napadnuta područja. Nakon nekoliko sati, operite intimno područje toplom vodom, pa ponovite postupak.

Kantarionovo ulje - sve blagodati gospine trave
Kantarionovo ulje još možete koristiti i za smanjivanje napetosti u leđima

Liječite se nekoliko dana, a ako vam infekcija ne prođe nakon tjedan dana ili se u međuvremenu pogorša, svakako posjetite liječnika.

U slučaju rana, ožiljaka i sličnih tegoba, kantarionovo ulje mažite na oštećenja područja. Nemojte ga stavljati samo na otvorene rane ili teže opekotine. Nakon primjene, kožu sljedećih 12 sati nemojte izlagati suncu.

Ako ovim uljem liječite ukliještene živce, mažite bolno područje svaka tri sata, dok bol ne prođe.

Kantarionovo ulje doista je dar prirode i stoga je nezaobilazni dio svake kućne ljekarne. Spasit će vas od nepotrebnih antibiotika i olakšati tegobe. Ako ste pobornik prirodne medicine, pogledajte kako za liječenje rana i ožiljaka djeluje i ulje čajevca!

Izdvajamo za vas

DRUGI UPRAVO ČITAJU