back to top

Mjesečarenje kod odraslih

Vjerojatno ste se nekad susreli s nekim tko mjesečari, tj. hoda u snu, ili ste možda i sami mjesečar. Svakako to može biti i opasna pojava jer dok mjesečarite u dubokom ste snu i mozak vam ne radi racionalno, stoga možete napraviti i nešto što će vam naštetiti.

Mjesečarenje se događa u fazi dubokog sna, kada racionalni dijelovi našega mozga ne rade. U snu češće hodaju djeca nego odrasli, a posebno ona u dobi od 12 godina. Redovito mjesečari otprilike 15 % djece i samo 2 do 4 % odraslih osoba.

Uz mjesečarenje odraslih osoba vezani su stres, premorenost, alkohol, kao i sva stanja koja sprječavaju lako buđenje usnula mozga. Ako ste mjesečar ili s njim živite, nužno je usvojiti pravila
zdravog sna i urediti prostor tako da, dok mjesečarite, budete sigurni, tj. uklonite sve prepreke preko kojih biste mogli pasti. Mjesečarite li često, bilo bi dobro da posjetite svojeg liječnika jer postoje i lijekovi koji pritom mogu pomoći.

Mjesečari su jako smeteni i zbunjeni kad se probude iz dubokog sna. Onda se mogu ponašati agresivno pa čak i nasilno. Dogodi li vam se da sretnete mjesečara pri mjesečarenju, radije ga pokušajte nagovoriti na povratak u krevet nego da ulazite s njim u fizički kontakt.

Svakako nemojte vikati na njega te biti agresivni, već što nježnije i suptilnije postupite s njim. Imajte na umu da trenutno njegov racionalni dio mozga ne radi te da stoga njegove reakcije možda neće biti onakve kakve ste navikli od takve osobe kad je pri svijesti, odnosno kada ne spava.

S mjesečarenjem mogu biti povezane i noćne more, iako je to rijetka pojava. Noćne more uzrokuju vikanje u snu ili glasno plakanje, što obično više zastraši osobe koje spavaju s osobom koja doživljava noćnu moru, tj. sanja nešto ružno, nego samu osobu koja sanja.

  Dobar početak dana

Obično se spavač noćnih mora kasnije i ne sjeća, no svakako nisu ugodno iskustvo. Ako imate nemiran san, pokušajte uvesti neke umirujuće rituale prije spavanje, npr. legnite u opuštajuću kupku od lavande ili nekih drugih prirodnih ulja koja umiruju, ili popijte čaj koji će vas umiriti i lakše uvesti u svijet snova.

Foto: Lisa S/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU