Najčešći proljetni osipi

Pitate se koji su to najčešći proljetni osipi?

Dolaskom proljeća i toplijih dana nastupa sezona mnogobrojnih virusnih i alergijskih oboljenja, koja mogu kao vodeći ili prateći simptom imati osip. Ako ste na sebi primjetili osip u to doba godine, svakako vas zanima o čemu se točno radi.

Najčešći proljetni osipi

Osip koji se javlja u ovo doba godine je vrlo uočljiv i često neugodan znak patoloških zbivanja u organizmu, pa je važno slijediti osnovne smjernice za raspoznavanje moguće etiologije i postupka s oboljelim. Osim što se pojavljuje u čitavom nizu zaraznih bolesti, osip je vodeći simptom brojnih alergija.

Pri sumnji na alergiju treba obratiti pozornost na eventualno ponavljanje sličnih tegoba, na uporabu lijekova, hranu, te ubode insekata. Osip različitog izgleda i distribucije nalazimo i u slučaju vrlo velikog broja zaraznih bolesti, no osip je tu samo jedan od simptoma, uz povišenu tjelesnu temperaturu i druge opće znakove infekcije (umor, malaksalost, loše opće stanje).

Pri prvoj pojavi osipa pomno pregledajte čitavo tijelo i pokušajte se sjetiti svih mogućih čimbenika koji bi mogli izazvati alergiju. Ako vam osip nikako ne prolazi ili se pojavi povišena tjelesna temperatura i drugi znakovi infekcije, svakako potražite savjet liječnika.

alergijska reakcija

Slijede tri najučestalija proljetna osipa, a možda ćete se u nekom od njih i prepoznati:

1. Osip u obliku mjehurića

Ovu vrstu osipa karakterizira to što su mjehurići ispunjeni bistrom tekućinom koja se nakon nekoliko dana zamućuje i poprima gnojan izgled te prelazi u krasticu. Karakterističan je za infekcije uzrokovane virusom herpesa i virusa varicela-zoster. Za vodene kozice nema učinkovitog cjepiva, pa svako dijete prije ili kasnije preboli tu neugodnu, ali bezazlenu dječju bolest.

2. Osip u obliku svijetlo do tamnoružičastih mrlja

Ovaj se osip najčešće pojavljuje u slučaju bolesti koje uzrokuju enterovirusi, zatim kod pojave šarlaha, mononukleoze, trodnevne groznice, ali i u djece koja nisu redovito cijepljena pa obolijevaju od vrlo rijetke, ali ipak moguće, rubeole ili ospica.

3. Osipi koji imaju izgled točkastih kožnih krvarenja – (Najčešći proljetni osipi)

Ovi osipi zahtijevaju osobitu pozornost, iako mogu biti bezazleni i pojaviti se tijekom običnih infekcija enterovirusima, mogu biti i znak ozbiljnije ili teže bakterijske ili virusne infekcije. – (Najčešći proljetni osipi)

Za razlučivanje infekcijskog ili alergijskog podrijetla nije toliko važan izgled osipa, već opće stanje oboljelog, u slučaju alergije ono je uglavnom dobro, nema povišene tjelesne temperature, a često se pojavljuje svrbež. – (Najčešći proljetni osipi)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU