back to top

Njega i zdravlje djeteta

Svaki roditelj se zasigurno pita kako može svojem djetetu osigurati pravilnu njegu, da ono raste i razvija se te da se s vremenom počne samo brinuti o svojim zdravim navikama i higijeni. Pročitajte što je važno za njegu i zdravlje djeteta i ove savjete prenesite u svoju obitelj.

Najsigurnija i vrlo jednostavna metoda zaštite od nekih bolesti je cijepljenje. Važno je znati da zaštita stečena cijepljenjem u prvoj godini života ne traje cijeli život, već se djeca moraju ponovo cijepiti nakon određenog vremena.

Iako se dijete cijepi, ne postoji stopostotna sigurnost da dijete neće oboljeti od bolesti protiv koje je cijepljeno, ali ipak, ako i oboli, bolest će se javiti u lakšem obliku i dijete će prije ozdraviti.

Kod većine djece, pogotovo one starije, javlja se strah od cijepljenja. On se može ublažiti tako da dijete pripremite na vrijeme za cijepljenje, da mu objasnite zašto se mora cijepiti i zašto je to važno zna njegovo zdravlje.

Osim toga, da se dijete ne bi bojalo, treba ga od malih nogu učiti da kada vidi liječnika ili medicinsku sestru, vidi ljude koji se brinu za njega i njegovo zdravlje. Nažalost, često se događa da se djeca boje liječnika i da im se liječnikom čak i prijeti u smislu ako neće biti dobra da će dobiti injekciju.

Što se tiče higijenskih navika kod djece, njihovo stvaranje bi trebalo započeti od rođenja djeteta. Dojenče već od prvih dana života, ako se njeguje, počinje prihvaćati navike o čistoći. Iz tog razloga važno je da i njegova okolina bude čista. Osigurajte djetetu uvijek čistu sobu, odjeću i sve s čime dolazi u kontakt.

Kada dijete navrši prvu godinu života, odnosno kada prohoda i kada počne sve više dolaziti u kontakt s okolinom, njegovo zdravlje je sve više u opasnosti. To je pravo vrijeme da ga počnete učiti da samo čuva svoje zdravlje i steče osnovne higijenske navike.

  Kako odgojiti pristojno dijete

Najprije dijete treba naučiti na to da ne stavlja ruke i nečiste predmete u usta, da se odvikne od pelena i da pere ruke prije jela i nakon igre. Isto tako da redovito pere zube, tijelo i kosu te da redovito mijenja odjeću.

Ako primijetite da je dijete prilikom kupanja poprskalo pod u kupaonici, naučite ga da ga samo obriše. Ako mu to baš i neće ići od ruke, nemojte ga grditi, već ga pohvalite i pokažite mu kako bi to moglo učiniti na drugi način.

Foto: Brocreative/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU