back to top

Njega masne kože

Čak 80 posto žena, pogotovo mlađih, ima jako masnu kožu. Masnu kožu možemo prepoznati po velikom broju prištića ili se mogu pojaviti i razni oblici akni koje se manifestiraju kao upalni procesi na površini kože.

Nažalost, na licu su akne najizraženije jer se na tom mjestu nalazi najveći broj žlijezda lojnica. Za vrijeme puberteta, a ponekad i kasnije, zbog raznih poremećaja u tijelu, dolazi do jačeg lučenja žlijezda lojnica pa se sva masnoća ne može izlučiti na koži nego se ona zadržava u kanalima žlijezda. Tu nastaju bubuljice koje su podloga za pojavu i razmnožavanje bakterija na samoj površini kože. Bakterije s površine kože dolaze u njezinu dubinu i tu se razmnožavaju što u konačnici izaziva upalu i izbijanje prištića na površini kože.

Osobe s jako masnom kožom trebaju za njegu kože koristiti posebne preparate koji rade na tome da smanje pojačano lučenje masnoće i spriječe daljnji razvoj infekcije kože.

Čišćenje je ovakvog tipa kože je proces koji je najbitniji. Ono se treba provoditi svakodnevno i to s velikim oprezom da se infekcija kože ne bi pogoršala, a u najgorem slučaju proširila i na zdrave dijelove kože. Važna je upotreba prikladnog tonika koji će dezinficirati, hladiti i smiriti upalu, ali i ukloniti sve nepotrebne i suvišne masnoće, kao i znoj s površine kože lica. Preko dana kožu se preporučuje zaštititi tankim slojem hidratantne kreme koja odgovara takvom tipu kože. Ona će spriječiti pojavu nove infekcije i prištića.

U ljekarni možete kupiti specijalni medicinski puder i tekućinu koja će na licu izgledati kao tekući puder. Odlična je stvar što joj je djelovanje ljekovito, isto kao i djelovanje pudera. Oboje rade na tome da osuše stare prištiće i sprječavaju nastajanje novih. Navečer se obvezno nanosi krema koja će smiriti kožu i regulirati njezinu masnoću.

Kako bi suzbili izbijanje prištića na minimum, osim njege, važna je i prehrana. Izbjegavajte jesti suhomesnate proizvode kao što su razne salame, kobasice i paštete. Oni sadrže puno masnoća, ali i velik broj aditiva i konzervansa koji štete koži, ali i zdravlju. Ne preporučuje se niti sir, kao i općenito svi mliječni proizvodi, ljuta i kisela hrana, čajevi, alkohol i kava. S druge strane jedite puno svježeg voća i povrća te krto meso. Uz to, važan je boravak na svježem zraku u prirodi.

I za kraj, dobar savjet za sve koji imaju masnu kožu je da potraže propolis jer najnovija istraživanja kažu da je upravo on koristan za njegu masne kože. Možete ga piti ili stavljati direktno da upaljena mjesta. On će smanjiti i suzbiti upalu na koži te će infekcija brže proći, a rane će zacijeliti.

Foto: KULISH VIKTORIIA/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU