HomeLjepotaNjega različitih tipova kose

Njega različitih tipova kose

Za njegu kose teško je dati određene savjete, sve zavisi od kvalitete same kose i kože na tjemenu. Kosu treba prati i četkati onoliko koliko to njena kvaliteta zahtjeva. Najbolje je da sami odredite koliko često ćete prati kosu. Opće je pravilo da se kosu treba prati kada se ona zamasti i izgubi sjaj. Postoje različiti tipovi kose, i svaki taj tip zahtjeva poseban tretman.

Normalna kosa

Ako ste te sreće da vam je kosa normalna, odnosno da nije ni suha ni masna, neka veća njega nije joj potrebna. Perite ju jednom tjedno šamponom kojim ste ustanovili da vam najbolje odgovara i svako jutro je dobro isčešljajte. Najbolje je da prođete četkom deset do dvadeset puta kroz kosu.

I normalna kosa može, iz ovih ili onih razloga postati masna ili suha. To se naručito događa nakon dužeg kupanja u moru, odnosno kada je kosa podložnija slanoj vodi, suncu i vjetru. U tom slučaju postupajte s njom kao s masnom kosom, odnosno kao sa suhom.

Masna kosa

Do prekomjerne masnoće kose dolazi zbog povečanog lučenja lojnih žlijezdi koje su raspoređene oko korijena dlake. Često je to urođeno. Osobe sa masnom kožom obično imaju i masnu kosu. Četku upotrebljavajte jako oprezno, jer četkanje potiče lučenje lojnih žlijezda, pa je bolje četku upotrijebit samo kada želite dotjerati svoju frizuru.

Pretjerano lučenje lojnih žlijezda često izaziva prerano opadanje kose. Međutim, nemojte se uplašiti ako vam je kosa masna, a ne opada. Kosa može biti masna i bez pretjeranog lučenja lojnih žlijezda. Najbolje je da koristite šampon od kamilice, ako vam kosa jače ispada. Šampon od kamilice će vam ojačati kosu.

Suha kosa

Suha kosa može biti takva po prirodi. Ali, ona je najčešće suha samo zbog toga što je izložena utjecaju vjetra, morske vode i sunca. Kosu suši također bojanje kose. Da biste povratili sjaj vašoj kosi, potrebno joj je povratiti izgubljenu masnoću. Istrljajte maslinovim uljem kožu na glavi, a zatim namažite i kosu, i to pramen po pramen. Ostavite tako istrljanu kosu što duže, a zatim je dobro operite.

Foto: Ariwasabi/Shutterstock

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Previous article
Next article