back to top

Odstranjivanje suvišnih dlaka

Žene vode bitku protiv neželjenih dlaka koje pokušavaju na razne načine ukloniti. Najpoznatija je bila Kleopatrina smjesa meda i limuna, nakon čega su nastale brojne druge metode. Dlake su na ženskom tijelu prirodne, ali modni i kulturni običaji ukazuju da je normalno ukloniti ih.

Nekoliko je različitih načina za odstranjivanje suvišnih dlaka od kojih su najpoznatiji:

Brijanje

Dlake se sa površine kože odstranjuju žiletom ili britvicom, ovaj je način dobar za noge i pazuha. Prednosti ove metode su to što je jeftina, brza i bezbolna, no glavni nedostatak je u tome što se dlake brzo iznova narastu i to u samo nekoliko dana. Preporuča se koristiti vlažnu pjenju za brijanje te ju prije samog brijanja ostaviti nekoliko minuta da djeluje i omekša dlake.

Čupanje pincetom

Potrebno je uklanjati dlaku po dlaku, što oduzima poprilično mnogo vremena, može biti bolno, a koža može pocrvenjeti. Prednosti su što se lako može kontrolirati oblik (čupanje obrva). Prije čupanja pincetom se preporuča stavljanje toplog ručnika preko kože kako bi se pore otvorile i olakšalo čupanje.

Vosak i premazivanje šećerom

Vosak se razmaže po koži i ukloni trakom. Ovom metodom dlake se mogu ukloniti s bilo kojeg dijela tijela. Prednosti su što je metoda djelotvorna od 2 do 6 tjedana, no postoji opasnost da se koža nadraži ili da dlake urastu. Kod premazivanja šećerom se koristi pasta sačinjena od šećera limuna i vode, slično kao i vosak je djelotvorno ali bolno. Nakon tretmana preporuča se antibakterijska krema protiv osipa ili infekcije.

Kreme za depilaciju

Sadrže kemikalije koje omekšavaju površinu kože i dlake tako da se dlake mogu lako ukloniti. Jeftino je, a učinak traje dulje od brijanja oko tjedan dana, no može biti prljavo i zahtjeva puno vremena. Miris preparata zna biti neugodan iako je dozvoljenog sastava.

Izbjeljivanje

Iako ne znači odstranjivanje dlaka, dobar je način da se pretjerana dlakavost učini manje vidljivom. Koristi se otopina hidrogen peroksida, a primjenjuje se na rukama, iznad usne i na licu. Metoda nije prikladna za krupnije dlake ali učinak traje između 2 i 5 tjedana i dlake ponovo ne rastu.

Važno je nakon uklanjanja dlačica kožu dobro hidrirati losionima i kremama kako bi se spriječile moguće iritacije, alergije te kako bi se što brže obnovile oštećene stanice kože. Koju god metodu da prakticirate važno je i obaviti piling kože prije i poslje depilacije zbog čega ćekoža biti glatka i zdrava.

Foto: carlo dapino/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU