HomeZdravljeKućni liječnikOtrovne morske ribe

Otrovne morske ribe

Ljeto i more su prilika za zdraviju prehranu, koja uključuje svježu morsku ribu. Možda ste poželjeli i sami se okušati u ribolovu, stoga je bitno naučiti par stvari o vrstama riba koje vas mogu neugodno iznenaditi na način da vas ubodu ili ugrizu, a najgore je zapravo to što su njihovi ubodi ili ugrizi otrovni.

Otrovne ribe iz mora

Riba na koju treba obratiti posebnu pozornost je svakako morski pauk, koji najčešće obitava u vodama pjeskovitog dna. Njegov ubod otrovnih bodlji izrazito je bolan, mjesto uboda otekne uz znakove upale i sklono je infekcijama.

Škarpina je takoder zeznuta po tom pitanju jer kao prvo teško ju je opaziti jer leži nepomično na kamenom dnu. Njen ubod izaziva bolno lokalno crvenilo i oteklinu.

Žutulje i golubi su ribe koje takoder treba spomenuti u ovom kontekstu, to su ribe spljoštenog romboidnog tijela s dugim bicastim repom. Njihova otrovna bodlja je smještena na repu i zbog naglih i snažnih trzaja i nazubljenosti bodlje, pri ubodu često dolazi do dubokih rana.

Murine su ribe zmijolikog tijela, koje se danju zadržavaju u hridinastim pukotinama, a noću izlaze u lov. Meso im je na visokoj cijeni, ne bodu nego grizu, a ugriz je bolan i što je još gore, otrovan!

Što napraviti u slučaju uboda?

– Iz rane najprije treba ukloniti eventualne zaostale dijelove otrovnog aparata.

– Ozlijeđeno mjesto je dobro uroniti u što topliju vodu, jer su toksini nekih riba termolabilni.

– U slučaju većih ozlijeda posavjetujte se s liječnikom- možda će vam trebati antibiotici ili docjepljivanje protiv tetanusa.

Budite oprezni ne samo ako ste se odlučili na ribarenje, već i prilikom čišćenja navedenih vrsta ribe jer ubod i tada može biti otrovan! Zapravo kod većine riba ubod i je otrovan bez obzira što se ne radi o živoj ribi.

  Bakterije u kupaonici

Kada naučite raspoznavati ove opasne vrste ribe i rukovati s njima pri čišćenju ili ih uspješno izbjegavati, položili ste ispit iz ribarenja. Dotada radije promatrajte iz prikrajka da vas ne bi zadesila neka od navedenih nezgoda, jer su posljedice kako smo naveli, i više nego ozbiljne.

Foto: freeimages/hamletnc

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj