Pravilno čišćenje ribe

Riba je zdrava i bogata omega-3 zasićenim kiselinama koje su iznimno zdrave i potrebne našem organizmu. No, često je izbjegavamo jer se ne snalazimo pri kupnji u ribarnici. Ne znamo provjeriti svježinu ribe, odrediti vrstu, a ni očistiti je.

Kako biste se idući put snašli i kupili ribu bez ikakvih dilema i komplikacija, odat ćemo vam nekoliko tajni kako provjeriti svježinu ribe i očistiti je.

Kako znati je li riba svježa

Svježe se ribe prepoznaju po škrgama. One su im jasno crvene, dok su kod starih riba bijele. Ipak, možda je važnije da su im oči bistre i malo izbočene, meso čvrsto, a miris ugodan i svjež.

Kupljenu ribu valja odmah očistiti te pripremiti. Nikako je nemojte ostavljati neočišćenu do večeri, a osobito to nemojte raditi za ljetnih vrućina. Kada ribu očistite, ne držite je u hladnjaku više od 24 sata prije nego što ćete je pripremiti.

Čišćenje i priprema ribe

Smrznutu ribu najlakše ćete oguliti tako da joj najprije zarežete kožu na repu. Zatim obuhvatite ribu papirnatim ubrusom i snažno povucite kožu s ljuskama, u smjeru od repa prema glavi.

Pazite pri čišćenju ribe kao što je škrpina, pauk ili golub, zbog njihovih bodlji čiji su ubodi otrovni ili bolni. Dobro je prije čišćenja takvih riba odrezati im peraje škarama.

Ribe kojima se teže skidaju ljuske treba najprije politi vrućom vodom, odnosno samo ih umočiti u vruću vodu na nekoliko trenutaka. Nemojte pritom čekati da se riba počne sušiti. Najlakše joj je odstraniti ljuske dok je još vlažna.

Ako ste jedna od onih osoba kojima smeta neugodan miris ribe, to možete umanjiti tako da joj pri čišćenju odstranite tanku crnu kožicu iz utrobe, a zatim joj utrobu natrljajte sa solju ili sa sokom od limuna.

Što se tiče posude u kojoj ćete čuvati ribu, pripazite da to ne bude limena posuda! Dobar je izbor porculanska zdjela ili tanjur u koju možete staviti ribu, poklopiti posudu te je spremiti u hladnjak. Nikada ponovno ne zamrzavajte ribu koja je već jednom bila zamrznuta jer se tako vrlo lako možete otrovati.

Nadamo se da smo vam bar malo olakšali te da ćete idućeg puta u ribarnici lakše moći procijeniti svježinu ribe te se tako odlučiti na kupnju, a da će vam i čišćenje biti barem malo jednostavnije.

Foto: Mircea Simu/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma