Otrovni bršljan

Otrovni bršljan, otrovni hrast i otrovni ruj uzrokuju kratkotrajne, no izuzetno nadražujući alergijski oblik kontaktnog dermatitisa. Osip se obično razvije unutar dva dana, vrhunac je nakon pet dana te se nakon sedam do deset dana počne povlačiti, lako u nekih osoba dodir s ovim biljkama može proći bez neželjenih reakcija, malo je vjerojatno da postoji potpuni imunitet. Osobe koje se u jednoj prilici čine imune, u drugoj mogu biti iznimno osjetljive.

Simptomi

 • dijelovi kože su crveni i svrbe, obično nakon toga slijede sitni mjehurići koji se ispune bistrom tekućinom te na kraju puknu
 • u težim slučajevima mogu se razviti izuzetno bolne otekline ispunjene tekućinom
 • osip se rijetko javlja na tabanima ili dlanovima

Obratite se liječniku

 • ako osip ostane crven i svrbi duže od dva tjedna; možda bolujete od neke druge vrste kontaktnog dermatitisa, ekcema ili lupusa.
 • ako je osip blizu očiju ili prekriva veći dio tijela. Potrebna je liječnička pomoć.
 • ako imate teške alergijske komplikacije, kao što je oticanje po čitavom tijelu, glovobolja, vrućica ili sekundarna infekcija.
 • ako ste bili izloženi ili ste udisali dim paljenog otrovnog bršljana, otrovnog hrasta ili otrovnog ruja. Otrov se ne može uništiti vatrom te može izazvati teške unutrašnje i vanjske alergijske reakcije.
Otrovni bršljan
Otrovni bršljan

Uzroci

Lišće, stabljike i korijenje otrovnog bršljana, hrasta i ruja sadrže otrovnu smolu. I najmanje količine ove smole mogu na koži s kojom su bile u dodiru izazvati upalnu alergijsku reakciju. Smola se može prenositi prstima ili životinjskim krznom i može se mjesecima zadržati na odjeći, cipelama ili alatu. Grebanjem osipa otrov se širi na druge dijelove tijela, no može produžiti neugodu i izazvati sekundarnu infekciju.

Prevencija

Neželjene reakcije na ove otrovne biljke najbolje ćete spriječiti tako da ih naučite dobro prepoznavati, a zatim paziti da s njima ne dođete u dodir.

Ako posumnjate da ste bili u dodiru s otrovnom biljkom, odmah temeljito isperite sapunom kožu, odjeću, cipele, alate i sve drugo što je moglo biti u dodiru s otrovnom biljnom smolom. Ako odlazite u područja gdje su ove otrovne biljke raširene, rabite zaštitni losion. Narodne priče kako treba jesti lišće otrovnog bršljana radi stjecanja imuniteta predstavljaju zabludu. Nikad nemojte jesti lišće ili bobice divljih biljaka, jer mnoge od njih mogu izazvati opasne reakcije.

Liječenje ljekovitim biljem

Lišće nedirka (Impatiens), koji često raste kraj otronog bršljana, može neutralizirati otrovnu smolu ako se kožu istrlja neposredno nakon dodira s otrovom. Za ublažavanje svrbeža, iskušajte sljedeća lokalna sredstva:  nekoliko kapi soka iscijeđenog iz lišća običnog trpuca (Plantago major). – (Otrovni bršljan)

Homeopatija

Od svih homeopatskih ljekovitih sredstava koja su u slobodnoj prodaji, vjerojatno je najučinkovitiji Rhus toxicodendron, koji se dobiva iz otrova samog otrovnog bršljana. Pridržavajte se priloženih uputa. – (Otrovni bršljan)

Otrovni bršljan
Otrovni bršljan

Konvencionalna medicina

U većini slučajeva osip možete sami liječiti, primjenom cinkova losiona ili lokalnih sredstava koja su u slobodnoj prodaji, a sadrže antihistaminike, benzokain ili hidrokortizon. Injekcije kortizona mogu ublažiti svrbež, posebice unutar dvadeset i četiri sata nakon izlaganja otrovu. Oralni kortikosteroidi i antihistaminici također mogu ublažiti simptome, no oba lijeka imaju neželjene nuspojave. Ako rabite antihistaminski losion, nemojte uzimati oralne antihistaminike, jer ova kombinacija može pogoršati bolest. – (Otrovni bršljan)

Ako dođe do komplikacija izazvanih jakom alergijskom reakcijom, potražite liječničku pomoć. Ako je slučaj toliko težak da se razvila generalizirana bolest, liječnik će vam preporučiti injekcije prednisona ili nekog drugog kortikosteroidnog lijeka.  – (Otrovni bršljan)

Alternativni načini liječenja

Kao i u konvencionalnoj medicini, alternativni načini liječenja pomažu u ublažavanju svrbeža i oteklina. Smatra se da injekcije vitamina C donose olakšanje kao dodatak lokalnim sredstvima. – (Otrovni bršljan)

Liječenje kod kuće

 • Zahvaćenu kožu operite vodom i sapunom u roku od 15 minuta nakon kontakta.
 • Svrbež ublažite cinkovim losionom ili drugim sredstvima koja su u slobodnoj prodaji.
 • Otvorene plikove prekrijte sterilnom gazom da biste spriječili razvoj infekcije.
 • Napravite pastu od vode i kukuruznog brašna, zobenog brašna i sode bikarbone ili gorke soli te je nanesite na osutu kožu. Možete rabiti i pastu napravljenu od sode bikarbone i nekoliko kapi Iješnjakova ulja. Polijevajte osip vrućom vodom – onoliko vrućom koliko možete izdržati. Svrbež će se nakratko pojačati, a zatim se povući na nekoliko sati. – (Otrovni bršljan)

DRUGI UPRAVO ČITAJU