Kako prestati jesti slatko

želja za keksima

Često vas hvata žudnja za slatkim i ne možete odoljeti kada vidite čokoladne kekse ili kolače. Jeste li čuli za glutamin? Ako niste, vrijeme je za saznate nešto više o ovom čudotvorcu koji će vam pomoći da se riješite ovisnosti o slatkišima.

Glutamin je bijeli prah koji je vrlo popularan dodatak prehrani jer se troši pri napornim vježbama. Inače je pohranjen u mišićima. Zašto glutamin pomaže kod žudnje za slatkim?

Glutamin je jedan od zamjenskih izvora glukoze za mozak i vrlo brzo dolazi u mozak. Može se uzimati u obliku tablete ili u prahu.

Odlično je to jer čim ga konzumirate počinje djelovati pa već za nekoliko minuta prolazi vaša želja za slatkim. Još brže djeluje ovaj u obliku praha koji rastopite u vodi nego kad ga konzumirate u kapsuli. Glutamin nema nikakav intenzivni okus pa nije potrebno da mu nešto dodajete, no često mu se ipak dodaje stevija. To nema nikakvih efekta osim što je možda nekome tako ukusniji.

Što se tiče dnevne količine glutamina, možete uzimati po jednu čajnu žličicu i do četiri puta dnevno. Najefektnije će biti ako glutamin uzimate između obroka kada ste općenito u najvećoj napasti za slatkim. Dobro je zadnju žličicu ostaviti za navečer kada ste uz televiziju i nesvjesno utrpavate u sebe sve što vam se nađe pod rukom.

Osim što vas rješava žudnje za slatkim, glutamin ima još dobrih strana. Važan je element za zdravlje unutarnjih organa te pomaže pri zarastanju rana. Neki stručnjaci čak ga nazivaju jednom od dva glavna izvora energije za mozak.

Svakako pokušajte s ovim praškastim dobrotvorom za vaš organizam. Iznenadit ćete se kako brzo ćete prepoloviti količinu kolača, čokolade i ostalih slatkiša koju ste prije uzimali. S glutaminom uvijek možete prestati i ponovno ga početi konzumirate kad procijenite da ima potrebe za tim.

Foto: Rob Byron/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma