back to top

Kako ublažiti simptome PMS-a

Svaki mjesec ista priča kod većine žena. Glavobolja, napuhnutost, križobolja, nagle promjene raspoloženja, od euforije do depresije u par sekundi, jednom riječju – PMS! Rijetke su sretnice koje svaki mjesec dva tjedna do tjedan ne osjećaju baš nikakve od gore navedenih tegoba, a što se povezuje uz predmenstrualni sindrom (PMS).

O čemu ovisi to što neke žene osjećaju snažnije simptome PMS-a, nije do kraja otkriveno, no pretpostavlja se da su krivac tome hormoni estrogen i progesteron čija se razina naglo poveća baš prije mjesečnice, a zatim naglo spusti.

Sve više pozornosti plijene istraživanja koja pokazuju da najbolji lijek za PMS nisu ni lijekovi ni nadomjesci hrani, već vježbanje! Tako bi najbolje bilo svaki dan barem 20 minuta raditi aerobne vježbe, od čega je najbolje plivanje i brzo hodanje. No i bilo kakav drugi oblik vježbe je itekako poželjan, bitno je da se oznojimo jer na taj način smanjujemo razinu slobodnog estrogena koji kola našim tijelom. Vježbanje uklanja stres i poboljšava raspoloženje.

Što se tiče hrane, trebalo bi smanjiti unos soli u organizam tijekom cijelog mjeseca, a posebno netom prije mjesečnice. Sol povećava zadržavanje tekućine, čega je posljedica napuhnutost. Stoga grickalice, juhe iz vrećica, kupovne umake svakako izbjegavati jer su jako bogati soli! Slanu hranu neka zamjeni hrana bogata vlaknima, pa u povrću, mahunarkama, integralnim žitaricama možemo uživati do mile volje.

Dokazano je i da je kod žena koje osjećaju snažne simptome PMS-a dokazan nedostatak magnezija, stoga bi trebali uzimati magnezij jer smanjuje glavobolju, i promjene raspoloženja.

Svakako bi trebalo piti i što više vode, najmanje 8 čaša dnevno, jer na taj način suvišne soli izlaze iz tijela s mokraćom.

Inače, postoji jedan mit vezan za PMS, a to je da žene u PMS-u više žude za slatkim, posebno čokoladom jer im fali magnezija. Ta potreba nije nikako povezana s magnezijem jer se magnezija više nego u čokoladi nalazi i u lisnatom povrću, pa nije poznato da žene žude za njim tijekom PMS-a. No žudnju za čokoladom može se opravdati time što sadrži kemikalije koje potiču brzo raspoloženje. Najbolje je jesti tamnu čokoladu koja sadrži manje šećera i masnoća od one mliječne.

Sudeći po svemu, kako bi imali već sljedeći mjesec lakše tegobe PMS-a te time bili podnošljiviji i sebi i ljudima oko sebe, potrebno je samo malo regulirati prehranu te vježbati, odnosno kretati se 20 minuta dnevno!

DRUGI UPRAVO ČITAJU